Commandant Roy Sillen
Commandant Roy Sillen Foto: Jeroen LiebersStudio38c

Roy Sillen is na plechtigheid nieuwe commandant van de NLDA

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Generaal-majoor Roy Sillen nam vanmiddag het commando van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) over. Hij volgt Generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar op die de krijgsmacht als actief dienend militair verlaat.

Sillen voltooide in 1993 als weg- en waterbouwkundige de Koninklijke Militaire Academie, dat onderdeel is van de NLDA. Hij was vervolgens commandant bij verschillende landmachtpelotons en projectleider van de bouw van vliegveld Eindhoven. Eind 1998 studeerde Sillen Technische Bestuurskunde aan de TU Delft. Hij rondde deze studie in 2,5 jaar af, waarmee hij in 2001 het brevet Hogere Technische Vorming ontving.

Sillen leidt daarna verschillende projecten, zoals dat van de Fennek. In 2008 krijgt hij het commando over 330 Herstelcompagnie. In die periode wordt hij uitgezonden naar Uruzgan. Sillen doet daarna bestuurlijke ervaring op bij de Defensiestaf en Hoofd Directie Beleid. In 2019 wordt hij benoemd tot Chief Innovation Advisor van de Commandant der Strijdkrachten. Na een studie in de Verenigde Staten, keert hij in 2020 terug naar Den Haag. Sinds 2022 was hij commandant van het Operationeel Ondersteuningscommando Landmacht.

Ceremonie
De ceremoniƫle plechtigheid vond vanmiddag plaats op de Parade van het Kasteel van Breda, onder toeziend oog van personeel van de NLDA, militaire autoriteiten en genodigden. Na een toespraak van de vorige commandant, Generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar, werd het bevel overgedragen aan zijn opvolger, Generaal-majoor Roy Sillen. De plechtigheid werd afgesloten met een toespraak van de nieuwe commandant.

Ereteken voor Verdienste in goud
Tijdens de ceremonie werd het Ereteken voor Verdienste in goud door Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, uitgereikt aan generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar. Het Ereteken voor verdienste is ingesteld in 1987 en wordt toegekend aan degene die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd en zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse Krijgsmacht.

De Nederlandse Defensie Academie
De NLDA verzorgt voor Defensie de initiƫle officiersopleidingen, het hoger loopbaanonderwijs en de begeleiding op het gebied van leiderschapsontwikkeling en van taalvaardigheid voor zowel militair- als burgerpersoneel. Bovendien verricht de NLDA wetenschappelijk onderzoek voor Defensie en de samenleving.


Jeroen LiebersStudio38c