Afbeelding
Foto: Google Maps

Zorgen over veranderende rol van buurthuizen in Breda

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - De rol van buurthuizen is aan het veranderen in Breda. Dat stelt GroenLinks naar aanleiding van gesprekken met buurtbewoners. De partij maakt zich zorgen over de ontwikkeling.

Buurthuizen en buurtcentra zouden plekken moeten zijn voor de bewoners in de wijk om elkaar te ontmoeten, samen activiteiten te organiseren en een veilige haven waar je als bewoner terecht kan. Dat stelt GroenLinks. “Zo wordt de sociale samenhang versterkt en kunnen we in verbinding blijven met de bewoners, ook zij die het moeilijk hebben. Bovendien kan het buurthuis de plek zijn om als gemeente in contact te zijn met de inwoners, toegankelijk en aanspreekbaar te zijn.” In de realiteit blijkt de rol van de buurthuizen echter anders te liggen.  

Op basis van gesprekken met buurtbewoners uit onder andere Heusdenhout, Brabantpark en Breda Noord stelt de partij dat de buurthuizen er soms niet meer voor de bewoners zijn, maar voor externe partijen die zalen huren. “Ook zien we dat de activiteiten niet altijd aansluiten bij de behoeften van de bewoners en er dus weinig aanloop is van de bewoners naar de buurthuizen.”

Rol van buurthuizen

Ali el Kaddouri heeft de zorgen namens de partij aangekaart bij het college. Hij wil graag van het college weten hoe zij kijkt naar de rol die buurthuizen momenteel spelen in de buurten, en wil van het college weten welke rol de gemeente Breda heeft in de invulling van de buurthuizen. “Hoe zorgt het college ervoor dat de buurthuizen voor de buurt en de bewoners zijn, door de manieren van organiseren en financieren?”, aldus El Kaddouri.