Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Reliek heilige Bernadette aangekomen bij Michaelkerk: ‘Stukje Lourdes in Breda’

Door: Michel Claessens Algemeen Uitgelicht

BREDA - Bij de Michaelkerk in Breda is woensdagochtend onder veel belangstelling het schrijn met het reliek van de heilige Bernadette aangekomen. Het uit Lourdes afkomstige reliek maakt deze maand een rondgang door Nederland en maakt daarbij ook een stop in Breda. Dit tot vreugde van velen. “Ik vind het geweldig mooi dat wij dit reliek mogen ontvangen. Het geeft de parochianen maar ook mensen van buiten de kerk de kans om hier een klein beetje Lourdes te beleven”, vertelt Pastoor Richard Lobo.

Vanochtend vroeg waren de vrijwilligers van de Augustinusparochie al druk in de weer bij de Michaelkerk om alles klaar te maken voor de komst van het reliekschrijn. Het schrijn met het reliek van de heilige Bernadette Soubirous is afkomstig uit de Franse stad Lourdes. Het reliek bestaat uit enkele beenderen van de Heilige Bernadette Soubirous. Als 14-jarig meisje zou zij achttien keer een verschijning van Maria in een grot in Lourdes hebben gezien. “Bernadette was een heel eenvoudig meisje, maar voor de eenvoudige mensen komt de Heer dichterbij”, vertelt Pastoor Richard Lobo.

Een stukje Lourdes in Breda

Na de verschijningen werd Bernadette heilig verklaard en ontwikkelde Lourdes zich tot een van de belangrijkste bedevaartsoorden ter wereld dat jaarlijks door miljoenen bedevaartgangers wordt bezocht. Pastoor Lobo vertelt echter dat niet iedereen in staat is om naar Lourdes af te reizen. “Er zijn heel veel ouderen die graag naar Lourdes willen gaan maar dat niet kunnen vanwege hun gezondheid. Dat het reliek nu hier is, geeft hen toch de kans om deze beleving mee te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto


Aankomst reliek van de heilige Bernadette - Foto: Michel Claessens

Veel belangstelling

De aankomst van het reliekschrijn in Breda stond niet op het officiële programma. Dit had de parochie weggelaten, omdat er nog een hoop moest worden klaargezet en geregeld. Toch bleven de Bredanaars niet weg. “Toen het reliek arriveerde stonden er ineens allerlei mensen omheen. Dat is fijn om te zien”, vertelt de pastoor. Hij verwacht dat het in de loop van de dag alleen maar drukker zal worden. “Ik heb een beetje in de gaten gehouden hoe het op andere locaties is gegaan en er kwamen steeds verbazingwekkend veel mensen kijken.”

Kans om de heilige te ontmoeten

Ook Hanneke Oomen, vrijwilligster binnen de parochie, verwacht dat er veel belangstelling zal zijn voor het reliek. “Een reliek is letterlijk een klein stukje van een heilige. Voor mensen is dit echt de kans om de heilige te ontmoeten. Bernadette was heel barmhartig en was er echt voor de armen. Je kunt daar troost uit putten, maar door haar komen wij dichter bij God en bij Jezus”, legt Oomen uit.

Tekst gaat verder onder de foto


Aankomst reliek van de heilige Bernadette - Foto: Michel Claessens

Iedereen is welkom

Toch is het volgens Oomen niet zo dat een bezoek aan het reliek alleen voor gelovigen is. “Ik verwacht dat we vandaag juist veel mensen gaan ontvangen die zelf niet zo gelovig zijn. Ook voor hen is dit iets bijzonders. Het geeft mensen die niet wekelijks naar de kerk gaan ook de mogelijkheid om kennis te maken met onze parochie. Wij willen gastvrij zijn en het iedereen welkom heten. Zo laten we zien wat dit voor ons geloof betekent.”

Programma
Locatie: 
H. Michaëlkerk
Hooghout 67, Breda
Woensdag 24 april:
11.00 uur: Gebedsviering 12.00 uur: Rozenkransgebed, 14.00 uur: Film over het leven van de H. Bernadette, 16.00 uur: Taizéviering, 18.30 uur: Rozenkransgebed, 19.00 uur: Eucharistieviering, 20.00 uur: Lichtprocessie, 20.30 uur: Wake bij de Reliekschrijn tot 24.00 uur met afwisselend momenten van gebed, zang en stilte
Donderdag 25 april:
9.00 uur: Rozenkransgebed, 9.30 uur: Eucharistieviering, 12.00 uur:  Gebedsviering, 14.00 uur: Vertrek reliek naar bisdom Den Bosch