Afbeelding
Foto: Marcel van Hoorn

Valentin rent maar liefst 66,6 kilometer en wint Wings For Life Run Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Meer dan 3.000 deelnemers stonden op zondag 5 mei aan de start van de Wings for Life World Run in Breda. De winnaar in Breda was Valentin Poncelet, met 66,6 km werd de Belg als laatste ingehaald door Robert Doornbos en Kjeld Nuis in de Catcher Car, de rijdende finish.

Afgelopen zondag vond de Wings For Life Run plaats. Het was de 11e editie van deze unieke wereldwijde run, die voor de derde keer plaatsvond in Breda. Een record aan 265.818 deelnemers van 192 nationaliteiten starten tegelijkertijd in 169 landen. Honderd procent van het inschrijfgeld is voor onderzoek naar genezing van ruggenmergletsel. In Breda stonden ruim 3000 deelnemers aan de start.

Onder de deelnemers in Breda was sportief directeur Erben Wennemars. Vlak voor de start enthousiasmeert Wennemars alle deelnemers: “Naast die fantastische prestatie die jezelf neerzet, moet je ook realiseren hoe bevoorrecht we zijn om te kunnen lopen en een lichaam te hebben dat goed functioneert. Daarom rennen we hier in Breda omdat we de ambitie hebben om dat op te lossen met deze run, nu en in de toekomst.”

8,1 miljoen

Wennemars noteerde deze keer 45,4 kilometer. Wennemars is namens alle deelnemers bijzonder trots op het opgehaalde bedrag van 8,1 miljoen euro wereldwijd. “We lopen allemaal voor diegenen die dat niet meer kunnen”, begint Wennemars. “Iedereen haalt de finishlijn. We zetten allemaal een fantastisch sportieve prestatie neer of het nu 5 kilometer, 10 of de 66,6 kilometer van Valentin Poncelet is.”

Met die afstand is Poncelet derde van de wereld. Het verst werd gelopen in Japan door Tomoya Watanabe, die als mondiale winnaar van 2024 ook het nieuwe Wings for Life World Run wereldrecord liet noteren met 70,1 kilometer.

De beste vrouw in Breda was Pauline van Donkelaar. Zij rende maar liefst 48,5 kilometer voordat de Catcher Car haar inhaalde.

Iedereen finisht

De zogenaamde Catcher Car typeert de Wings for Life World Run, een bewegende finishlijn die alle deelnemers inhaalt. Hierdoor loopt, rent of rolt iedereen de afstand die bij hem of haar past. Dertig minuten nadat de lopers in Breda zijn vertrokken, zette voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos de achtervolging in als chauffeur van de Catcher Car. Met Olympisch kampioen Kjeld Nuis als bijrijder ging Doornbos steeds een klein beetje sneller rijden en vormden zij de bewegende finishlijn die iedereen uiteindelijk inhaalt. Hieronder Olympiër Anne Veenendaal, Moto3-talent Collin Veijer, schaatser Joep Wennemars en lokale ambassadeur Sandra Laros. Na meer dan vier uur was iedereen ingehaald.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding