Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Bredase Suzie (21) maakt statement met opvallende kunst langs de Belcrumweg

Door: Michel Claessens Cultuur

BREDA - Het zal veel Bredanaars wel zijn opgevallen: een groot billboard met twee vrouwen die hun rok helemaal naar boven tillen. Dit bijzondere billboard staat naast de kruising van de Belcrumweg met de Academiesingel. De afgebeelde foto’s komen uit de zogenaamde Rokkenserie van de jonge Bredase kunstenares Suzie Vermunt. “Deze fotoserie is een viering van het vrouw-zijn.”

De 21-jarige Suzie Vermunt is een beginnend kunstenaar en een student film en fotografie aan de St. Joost School of Art & Design. Ook buiten haar studie is ze al volop bezig met haar kunst. Zo is ze onder andere de huisfotograaf van Pier15. De afgelopen weken was haar werk ook te bewonderen bij het kruispunt van de Belcrumweg met de Academiesingel. Op deze prominente plek stonden op een metershoog billboard twee foto’s afgebeeld van vrouwen die hun rok tot boven hun hoofd tillen.

Rokkenserie

De foto’s op het billboard komen uit de zogenaamde Rokkenserie van Vermunt. “Deze serie ontstond toen ik met een vriendin op een festival was. Het was die dag ontzettend warm en daarom gooide die vriendin op een gegeven moment haar rok omhoog. Dit beeld sprak mij erg aan. Ik heb zelf ook altijd een camera bij me dus ik vroeg haar of ze dat nog een keer wilde doen zodat ik een foto kon maken. Deze foto vond ik zo leuk dat ik besloot meer van dit soort foto’s te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto


Kunstenares Suzie Vermunt  - Foto: Suzie Vermunt

Voor de Rokkenserie heeft Vermunt twaalf vrouwen uit haar vriendenkring en familie gefotografeerd. Ze staan op de foto met hun rok tot boven hun hoofd. Van schaamte of ongemak is volgens Vermunt geen sprake. “Ik zie de fotoserie vooral als iets heel krachtigs. Het gezicht van de vrouwen is op de foto niet te zien, maar familie en vrienden weten wel dat zij het zijn. De vrouwen staan zelf ook volledig achter de foto’s.”

Viering van het vrouw-zijn

Vermunt vertelt erg trots te zijn op de foto’s. “Deze fotoserie is een viering van het vrouw-zijn en staat voor hun vrijheid. Ik vind dat er nog te veel ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen, ook hier in Nederland. Ik vind het belangrijk dat daar aandacht voor is en dat wij vrouwen van ons laten horen en zien.” Ze legt wel uit dat de foto’s niet bedoeld zijn om te shockeren of als vorm van protest. Het doel dat Vermunt voor ogen heeft is veel subtieler. “Ik denk dat men eraan went als ze vaker dit soort beelden zien in de publieke ruimte. Ik hoop dus bij te dragen aan het normaal worden van dit alles.”

Van iets commercieels kunst maken

Het idee van het billboard komt trouwens niet van Vermunt zelf, maar van de Bredase kunstenaar Axel Geurts. Normaal gesproken hangt er reclame aan dit bilboard, maar door middel van subsidie heeft Geurts het bilboard gehuurd om er kunst op te hangen. “Hij bood mij toen de kans om mijn foto’s op het billboard te laten zien. Daar ben ik erg dankbaar voor. Dit is voor mij dé manier om een statement te maken”, aldus Vermunt.

Expositie

De foto’s van Vermunt zijn tot 1 mei op het billboard te bewonderen, daarna komt er weer iets nieuws. Wie graag meer zou willen zien van haar Rokkenserie kan dat deze zomer doen tijdens een expositie bij Pier15. “We zijn nog druk aan het kijken wanneer we precies mijn fotoserie gaan tentoonstellen bij Pier15, maar we weten wel dat we dat ergens deze zomer op grote wijze willen doen”, vertelt ze.


Bilboard langs de Belcrumweg - Foto:  Michel Claessens