menu

Nieuws

Veel Nederlands succes tijdens Outdoor Brabant 2014

foto
Jorgen Janssens
Outdoor Brabant 2014
Freek de Swart

BREDA - Aan al het goede komt een eind, zo ook aan Outdoor Brabant. Ook dit jaar wist het paardenevenement te imponeren. Er was veel Nederlands succes te vieren en ook het weer werkte mee. Al met al een toernooi waar Breda oprecht trots op mag zijn. 

Vierspanmennen
Het NK vierspanmennen ging ook dit jaar weer naar IJsbrand Chardon. Op de Prinsenhoeve boekte hij zijn 25e NK overwinning na een foutloze rit. Theo Timmerman werd tweede. Ook hij had een foutloze race, maar kwam net wat snelheid tekort. “Ik heb alles geprobeerd maar meer zat er vandaag niet in,” aldus de winnaar van het zilver plak.

Hoewel Chardon zichzelf niet al te veel druk had opgelegd voor dit NK was hij zichtbaar ontroerd met zijn 25e Nederlandse titel. Ook in het internationale klassement was de winst voor Chardon en de tweede plek voor Timmerman. De Duitser Christoph Sandmann eindigde op de 3e plaats.

Pony’s  
De familie Chardon wist ook succes te behalen met de vierspan pony’s. Daar haalde Bram Chardon zijn 4e Nederlandse titel binnen. Steffen Brauchle behield zijn tweede plaats in het klassement en de Belgische Tinne Bax eindigde als derde. Bij de tweespannen pony’s prolongeerde Ewoud Boom zijn Nederlandse titel. In het internationale klassement eindigde Boom als tweede achter de Brit Roger Campbell. Op de 3eplaats bij de tweespannen pony’s eindigde de Duitser Jan Felix Pfeffer.

De achttienjarige Marissa Schuilling was de verrassing van het evenement. De menster uit Herveld won hier in Breda de Nederlandse titel bij de enkelspannen pony’s. In het internationale klassement moest zij alleen de Hongaar Martin Hölle voor zich laten. De 3e plaats was voor de Nederlandse Melanie Becker.

Grote Prijs
De Grote Prijs van Breda ging voor de 2e maal naar Bianca Schoenmaker. In de Derby reed Schoenmakers samen met Stijn van der Velden en Koen Leemans een foutloos parcours.  Een barrage bepaalde uiteindelijk wie er met de Grote Prijs van Breda naar huis ging. “Ik had geluk, de anderen reden niet foutloos en zelfs niet een heel snelle tijd. Daarmee hoefde ik geen risico’s te nemen, ik moest alleen foutloos blijven. Ik heb lekker gereden en een mooie afsluiting van Outdoor Brabant gehad”, aldus Schoenmakers.

Tevreden
Voorzitter Ton Overeem en toernooi-directeur John de Vos kijken tevreden terug op deze editie van Outdoor Brabant. “We merken dat de organisatie van het evenement staat, met het team bouwen elk jaar verder,” zegt John de Vos. “En vergeet ook al die vrijwilligers niet die ook dit jaar weer keihard hebben gewerkt aan dit schitterende evenement,” vult voorzitter Overeem aan.

Als volgende week de Prinsenhoeve weer netjes is opgeruimd gaat het bestuur en het MT evalueren en de voorbereidingen treffen voor volgend jaar. Dat wordt een bijzonder editie met het WK ponymennen op het programma. Outdoor Brabant is dan weer op de oude datum, van 2 t/m 6 september  2015.

Bekijk de foto’s van Outdoor Brabant in het fotoalbums.