menu

Nieuws

Breda krijgt wielertocht Breda-Amsterdam op 'Tourniveau'

Voorzitter John van Ierland (links) samen met Henk Teuns en Greg LeMond. Foto BredaVandaag.nl
Pepijn Nagtzaam

BREDA - Een peloton van vijfhonderd fietsers dat van Breda naar Amsterdam fietst, bijgestaan door volgauto's, motorrijders, materiaalwagens, masseurs en ambulances. Een tocht met een ambiance als die van de Tour de France.

Zo ziet John van Ierland, voorzitter van de vandaag opgerichte wielerstichting Courage, de tochten die de stichting gaat organiseren voor zich. Woensdagavond presenteert de stichting haar plannen in hotel Princeville in bijzijn van Johan van der Velde en Jan Janssen.

Breda-Amsterdam
"Een grote tocht van ons wordt Breda-Amsterdam met ongeveer vijfhonderd man. Dat wordt op dezelfde grootse manier opgezet als een Tour de France, met mogelijkheid tot massage, technische dienst, fotoshoots en dergelijke. Er rijdt een complete karavaan met ambulances, motors en een tourdirecteur mee." Aan de stichting zijn ook nog twintig (oud)topwielrenners verbonden uit zes verschillende landen.

Omloop Breda
Een andere tocht die georganiseerd wordt is de Omloop Breda, die in vier tochten verreden wordt op 28 april 2013. Van Ierland verwacht daar ongeveer 1500 renners. "Dat wordt ook groot. In het Chassé is tegelijkertijd een wielerbeurs en het hele voorplein is ingericht in de sfeer van Giro d'Italia. Het draait allemaal om oud-renner Francesco Moser."

Alles draait om beleving
"Fietsen kan overal, maar dat zijn veelal simpele routes", zegt Van Ierland. "Het gaat ons om de details. Ik vergelijk het met koffie. Die kan je overal drinken, maar een kop koffie op het San Marcoplein in Venetië geeft toch een hele andere, speciale beleving. Wij zetten de tourtochten dan ook groots op."

Goede prijzen
Courage weet de tochten tegen schappelijke prijzen aan te bieden, vindt haar kersverse voorzitter. De Omloop Breda kost onder de 20,- euro, Breda-Amsterdam 99,- euro en Breda-Groningen 199,- euro. "En bij die laatste zit een overnachting, massage en twee keer ontbijt, lunch en diner." Dat dit lukt heeft Courage volgens Van Ierland te danken aan goede contacten met het bedrijfsleven.

De stichting wordt verder ondersteund door oud-renners als Greg LeMond, Jan Jansen en Johan van der Velde.