menu

Nieuws

Vuelta: Droom grote wielerronde naar Breda bijna voltooid

Wielerorganisator Walter Clement. foto Erik Eggens
Serge Mouthaan

BREDA – Twee jaar geleden kondigde Walter Clement aan dat binnen nu en tien jaar een van de grote wielerrondes Breda zal aandoen. De Tour, De Giro of de Vuelta. Daar werd door sommigen lacherig over gedaan. Nu dat het haast zeker is dat de Spaanse ronde in 2015 in Breda landt, gaat een droom in vervulling.

Maandag werd bekend dat de directeur van La Vuelta Hollanda, Jos Vaessen, Breda als finishplaats wil opnemen in de ronde van 2015. Alleen de politiek kan nog roet in het eten gooien en dat valt zeer te betwijfelen stelt diezelfde Vaessen.

Daarmee is een prachtig resultaat bereikt voor de lobby die Clement al jarenlang voert om het wielrennen in Breda en West-Brabant op de kaart te zetten. De medeorganisator van de Bredase wielerwedstrijd Baronie Breda Classic vernam zo’n twee jaar geleden dat de Vuelta weer richting Nederland zou komen.

“Dat was, nadat de ronde in 2009 ons land aandeed, sneller dan verwacht. Maar ik heb meteen een balletje opgegooid. Je moet je kans grijpen. Alleen werd snel duidelijk dat de vier noordelijke provincies de voorkeur kregen. Ik heb toen volgehouden en nu Groningen is afgevallen, is Breda aan de beurt.”

Over de schutting
De liefde voor de wielersport ontstond ooit in Princenhage. Als jong ventje hoefde Clement maar de schutting over te kruipen en hij stond op de oude sintelbaan die lag bij de velden van voetbalclub Groen/Wit, achter zijn ouderlijk huis.

“In principe ben ik voetballer. Toch zit de wielersport zit bij mij echt in de genen. Met vrienden bezochten we ook altijd de Acht van Chaam en ik ging naar alle wedstrijden. Maar het gevoel voor de sport versterkte vooral toen mijn zoon, Stef Clement, wielrenner werd”, meent de Bredase wielerorganisator.

Die liefde en het enthousiasme probeert hij nu over te brengen. In zijn ogen is dat het mooiste wat er is. Als straks het grote circus van de Vuelta in Breda neerdaalt, zullen de beelden van de stad en de regio West-Brabant de hele wereld overgaan. En volgens Clement is die aandacht alleen maar positief.

Massasprint
“Het gaat mij om Breda en de regio West-Brabant. Juist in dit soort tijden moet je samenwerking zoeken. Dat doen we onder andere met de stichting 'De Goeie Ontsnapping'. Het werkt gewoon het beste en dat geldt eveneens voor samenwerking met de andere provincies die een etappe in 2015 organiseren. Ik wil benadrukken dat het niet gaat om de onderlinge strijd”, stelt Clement.

Breda wordt als het allemaal goed verloopt een finishplaats. Voor Clement is het duidelijk dat er maar een locatie is die het meest geschikt is. Dat wordt de Claudius Prinsenlaan. Verder worden na een eerdere passage in Breda andere plaatsen in West-Brabant aangedaan.

“De regio heeft wielergeschiedenis dus veel plaatsen passen heel goed in de etappe. De Claudius Prinsenlaan is ideaal voor de eindstreep, want je mag er van uitgaan dat het eindigt in een massasprint. Een hele lange aanloop en een brede weg, midden in het centrum. Daarnaast is het mooi om als finishplaats te fungeren, omdat je veel meer aandacht krijgt op televisie”, zegt de Bredanaar.

Iets groots
Voordat het zover is, moet er nog veel werk worden verzet. Vaessen, de directeur La Vuelta Hollanda, verwacht deze zomer een uitgewerkt plan, zodat hij die kan presenteren aan de Spaanse organisatie.

Clement: “Er is veel werk aan de winkel. Volgende week is er al een gesprek met de provincie samen met ambtenaren van de gemeente. Ik ben blij dat we zoiets groots kunnen neerzetten. Ik heb vaker gehoord ‘dat lukt jullie toch niet’. Nu voel ik vooral trots.”