menu

Nieuws

ParaGamesBreda 'al bijna begonnen'

Jean-Marie Pfaff tijdens de kick-off. Foto Erik Eggens
Erik Eggens

BREDA – De ParaGamesBreda, het sportevenement voor atleten met een fysieke beperking, begint pas over zes maanden, de kick-off ervan woensdag aan het industrieterrein Minervum wordt groots aangepakt. Alsof de spelen zelf worden geopend.

>>Jean-Marie Pfaff bij Kick-off ParaGames

De kick-off lijkt voor de organisatie van de ParaGamesBreda het moment om te laten zien wat ze in huis heeft. En dat lukt heel aardig. Buiten schijnt de zon, de aanwezigen zijn goed geluimd. Niet alleen de uitgenodigde ambassadeurs van het tweejaarlijkse evenement zijn succesvolle namen in de sportwereld, ook de introductie van de ambassadeurs wordt gedaan door een sportlegende. Jean-Marie Pfaff, de oud-doelman van het Belgisch nationale elftal, grapt op zijn manier de introductie van de vijf ambassadeurs aan elkaar.

ParaGamesBreda-voorzitter John van Ierland heeft er duidelijk zin. Na een kleine vertraging begint hij gelijk met het programma. De aftrap van het evenement betekent gelijk de bekendmaking van de nieuwe hoofdsponsor van het evenement, de geneesmiddelenfabrikant Amgen Europe. Nadat Amgen vice-president Ann Merchant haar handtekening heeft gezet onder het sponsorcontract is het tijd voor de introductie van de eerste ambassadeur.

Eén van de vijf ambassadeurs is oud-bokser Rudi Lubbers (63). Hij maakte in de jaren zestig en zeventig grote naam als bokser. Vooral het gevecht tegen Muhammad Ali in 1973 in Jakarta zorgde voor bekendheid. Hij won het gevecht overigens niet. Na zijn bokscarrière belandde Lubbers in een zwart gat, zo vertelt hij tijdens de kick-off. Pas recentelijk is hij daaruit gekropen. “Ik ben iedereen dankbaar die me geholpen heeft”, zegt Lubbers. “Als ambassadeur wil ik nu iets terug doen.”

De andere ambassadeurs, succesvolle atleten met een fysieke beperking, krijgen ieder op hun beurt een humoristische introductie van Pfaff. Als laatst, zonder voorwoord van Pfaff, is de beurt aan wethouder Marja Heerkens. Burgemeester Van der Velden had beloofd zelf ondersteuning uit te spreken tijdens de kick-off, maar belde dezelfde dag af. Hij was helaas verhinderd. De ondersteuning die Heerkens in het Engels houdt, klinkt daarom misschien was klungelig. Voor de aanwezigen maakt het niet. Het is een goede start van de komende ParaGamesBreda!