Meedenken met de gemeente Breda

Via de website www.planbreda.nl kun je meedenken met de gemeente Breda en bijvoorbeeld je ideeën kenbaar maken over vergroening van de stad. De gemeente wil de omgeving van de Gasthuistraat en de Middellaan qua groenvoorziening verbeteren. In het bijzonder gaat het om het voetgangersgebied. Meer groen in de stad betekent minder hitte, met name op zonnige zomerdagen.
De huidige vakken met planten wil men vergroten en waar dat mogelijk is ook lager maken. Het vergroten van de plantvakken heeft een verkeerstechnische reden. Het wordt voor fietsers en scooters minder aantrekkelijk om er doorheen te rijden c.q. racen. Door de vakken met planten lager te maken, kan er meer regenwater in vallen en in de grond trekken. En dat is gunstig voor langere perioden zonder neerslag. Dan verdort het groen niet meteen. De gemeente is tevens van plan om de bestaande bomen deels te vervangen door andere en verschillende soorten bomen. Zo ontstaat er meer diversiteit en dat is gunstig voor de ecologie. Men is ook van plan om een rust- en buitenplaats te maken voor wandelaars. Verspreid over de omgeving komen meer bankjes om te zitten. De verpoosplaats komt als een plein in het midden van de vergroende Middellaan te liggen. Het plein zal ondanks de verkeerstechnische maatregelen goed toegankelijk gemaakt worden.

Op dit plan kan overigens niet meer gereageerd worden. De sluitingsdatum was 17 december 2023. De gemeente werkt het plan met ideeën van omwonenden verder uit en past het aan. In de loop van het jaar wordt het in de buitenlucht ook realiteit. Je kunt via de eerder genoemde website je eigen plan indienen.