Afbeelding
Foto: BredaVandaag

'Gezaaid en nu oogsten!'

Zit ik met een ras Bredase ondernemer aan tafel? 

“Zeker wel! Aan Breda heb ik namelijk echt mijn hart verpand. Ik ben geboren in Ulvenhout en ging in Breda naar de Nassau. Voor de opleiding scheeps – en jachtbouwkunde verkaste ik naar Rotterdam, maar ik merkte toch al wel gauw dat ik de Brabantse gezelligheid en het “ons kent ons” miste en na afronding van mijn studie ben ik teruggegaan naar Breda. Hoewel ik nu nog een commerciële opleiding volg in Driebergen aan de IVA ben ik hier blijven wonen. Het kost me veel reistijd, maar ik heb het er voor over”.


Een ondernemende student? Vertel! 
“Of een ondernemer die studeert….Mijn ondernemerschap begon bij een Koningsdag in Amsterdam. Ik was schipper op een sloep en vond dat het op veel fronten beter zou moeten kunnen. Zo ontstond met mijn klasgenoot en huidige compagnon Mees Brouwer in december 2022 het idee om reddingssloepen van afgedankte vrachtschepen een tweede leven te geven. Dat soort schepen worden veel gesloopt in Bangladesh en in februari 2023 zijn we daarheen gegaan. We hebben daar de nodige contacten gelegd om reddingssloepen met een verhaal helemaal te recyclen. Door onze werkwijze wordt 60% polyester bespaard”.
 

Sloepen met een verhaal?
“Ja, vergeet niet dat zo’n sloep al soms zo’n 1,5 miljoen zeemijlen over de wereld heeft gevaren, zonder dat hij ooit in het water heeft gelegen. Aan de hand van logboeken kunnen we de geschiedenis van zo’n sloep reconstrueren. Een sloep wordt in Bangladesh in onze opdracht helemaal custom made gemaakt als het gaat om het interieur en hier in Friesland afgewerkt. Met een elektrische motor dus. Dat is een enorme groeimarkt."


"Vergeet niet dat binnen de Amsterdamse grachten in 2025 alles zonder uitstoot moet varen. De Biesbosch kom je in 2030 met een verbrandingsmotor niet meer in. De energietransitie is ook in de botenwereld volop aan de gang ”.


Je bent 24…. Hoe heb je dit aangepakt?
“Ik heb met Mees een businessplan geschreven en vervolgens hebben we een crowdfunding binnen de kring van familie en vrienden opgezet. Daarmee hebben wij ons startkapitaal verworven. Wij hebben toen alles op alles gezet om onze eerste boot te presenteren op de Hiswa van augustus 2023. Dat was een enorme race tegen de klok, maar het is ons gelukt. Tijdens die beurs wonnen wij de prijs voor de beste startende onderneming van het jaar. We wisten niet eens dat we genomineerd waren..haha”.


“Na de Hiswa zijn we ons vol gaan storten op de marketing. De website was een week voor de Hiswa live gegaan. We zijn aan de slag gegaan met social media, hebben interviews gegeven, waren bij BNR. Noem het maar een klein mediaoffensief. Dat wierp zijn vruchten af en de eerste offerteaanvragen kwamen binnen. Na veel zaaien wordt het nu tijd om te oogsten. Aan de andere kant moet je natuurlijk niet uit het oog verliezen, dat het beslismoment voor de aanschaf van zo’n sloep wat tijd vergt. Je praat niet over een pakje boter. Zo sloep begint bij ons met een bedrag rond de 40.000 euro maar daarna kan je het ook echt zo gek maken als je zelf maar wil”.


Dat lijkt niet voor iedereen weggelegd?
“Ik snap wat je zegt, maar we hebben ook een samenwerking met een leasemaatschappij. Met wat eigen geld en een mogelijke inruil van een oude boot kan je al voor minder dan 350 europer maand over zo’n sloep beschikken. Ook zonder eigen inbreng is lease mogelijk. Maar je vraag is terecht, we zitten wel in een wat hoger marktsegment”.


Wreekt jouw jonge leeftijd zich niet in het ondernemerschap?
“Ik zie dat helemaal niet, ik zou bijna zeggen: integendeel. Door de jonge leeftijd hebben wij een hoge gunfactor. Natuurlijk weten wij nog niet alles zelf, maar wij hebben er zeer bewust voor gekozen om alleen met de beste partijen samen te werken. Het bedrijf staat er gewoon na een jaar en ondanks het feit dat wij geen historie hebben waarop wij kunnen bogen,  lopen klanten geen risico’s. We zijn aangesloten bij de Hiswa, wat onze klanten zekerheid geeft als het gaat om levering en financiële zekerheden”.


Waar zou je over vijf jaar willen staan?
“Ik hoop met ons bedrijf echt een stuk bewustwording over duurzaamheid in de pleziervaart te kunnen bewerkstelligen. Ik denk ook niet dat het bij één bedrijf blijft. Er spelen ook al andere ideeën. Ik zie je nu verbaasd kijken en ik weet ook niet waar dat ondernemende vandaan komt, maar ik weet al vanaf mijn 15e dat ik zelfstandig ondernemer wil zijn."


"Duurzaamheid is echt een ding. We zijn niet voor niets naar Bangladesh gegaan om zeker te zijn dat de productie daar verantwoord verloopt. Als compensatie voor de CO2 uitstoot tijdens het vervoer planten we bomen. We willen op dat gebied echt wel het verschil maken”.


Is dit niet een wel heel sociaal gewenst antwoord?
“Ha, ja kijk, natuurlijk wil ik er graag ook goede boterham mee verdienen... laat daar geen misverstand over bestaan; welke jonge startende ondernemer heeft dat ook niet in zijn achterhoofd? Maar het is zeker niet mijn enige drijfveer. Het afgelopen jaar heb ik wel gemerkt dat je een heel gelukkig leven kan leiden met heel weinig geld, want iedere cent gaat in het bedrijf. Dingen doen die je echt leuk vindt geeft je energie en dat is echt belangrijker dan een dikke bankrekening. Komt die er op enig moment toch, dan is dat meegenomen: het is geen doel op zich”.


Tot slot de bekende vraag : met wie zou je zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?  
“Met de ondernemer Dries Wajer, een plezierjachten bouwer. Hij is de tweede generatie binnen een familiebedrijf. In relatief korte tijd hebben ze een prachtige onderneming opgezet met een unieke marktpositie. Zijn uitlating “ik concurreer op alles, behalve op prijs” vind ik wel mooi. Dat getuigt van een enorm vertrouwen in je product en zijn unieke marktpositie bevestigt dat dat vertrouwen niet ten onrechte is”.

TEKST DOOR HANS VAN OIJEN 

Afbeelding