Voorbijgangers kijken naar de nieuwe kunstwerken.
Voorbijgangers kijken naar de nieuwe kunstwerken. Foto: Stichting Ondernemersfonds Breda

Studenten zetten kunst voor ramen van leegstaande panden in de Haagdijk

Door: Olaf Knook Cultuur

BREDA - Hoe kunnen we de leegstand aan de Haagdijk een functie geven? Stichting Ondernemersfonds Breda heeft hier een tijdelijke oplossing voor gevonden. Samen met St. Joost krijgen de leegstaande panden in deze straat een nieuwe invulling. Studenten van deze academie demonstreren een maand lang hun kunstwerken in de etalages van deze panden.

Zes studenten van St. Joost laten in de Haagdijk hun kunst zien aan de stad. De etalages van de leegstaande panden zijn getransformeerd in een soort openluchtmuseum. Gaston Creemers, eigenaar van Jean Bergé, is er in ieder geval blij mee. “Onze historische straat is al zo mooi. Iedere keer als je erdoorheen loopt of fietst, ontdek je weer iets nieuws. Van prachtige oude gevels en daken tot straatkunst. En met deze kunstwerken verrassen we ons publiek opnieuw.”

‘Onzichtbare aspecten belichten’

Ook de studenten zijn enthousiast met deze kans om hun kunst aan de Bredanaren te tonen. Dat zegt Loes Janssen, een derdejaarsstudente Beeldende Kunst aan St. Joost. “Wij volgen de minor Arts & Humanity. Met onze kunst willen we aspecten van de straat en de wijk eromheen belichten die veel bezoekers van de straat misschien niet meteen zien of kennen. Elk project presenteert een ander aspect: van nieuws uit het verleden tot de bewoners en ondernemers van vandaag.”

Lege panden in het centrum

De samenwerking tussen het Ondernemersfonds en St. Joost bevalt goed en smaakt naar meer. Beide partijen hebben de ambitie geuit om ook andere leegstaande panden in het stadscentrum te benutten als platform voor de creatieve talenten van de kunstacademie


 Kunst in de etalage - Stichting Ondernemersfonds Breda