Boa Joffrey met een korte wapenstok
Boa Joffrey met een korte wapenstok Foto: Hanneke Marcelis

Bredase boa’s krijgen wapenstok: ‘Helaas nodig als verdedigingsmiddel’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het aantal situaties met geweld waarin Bredase boa’s terecht komen neemt toe. Mede daarom krijgen Bredase boa’s voortaan een korte wapenstok. “Het geeft onze boa’s meer mogelijkheden om zichzelf te verdedigen. En helaas is dat nodig”, aldus de wethouder Veiligheid Eddie Förster.

Het is een doordeweekse dag en een boa spreekt iemand aan die fout geparkeerd staat. Het is enkel een waarschuwingsgesprek, dus de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (boa) heeft niet de intentie om een boete uit te schrijven. Dat klinkt als een veilige situatie die niet zal escaleren. Maar tegenwoordig gaat het steeds vaker wél mis, stelt teammanager van de boa’s Robert Segers. “Ik ken genoeg voorbeelden van onschuldige situaties zoals dit die ineens escaleren, en dat een boa bijvoorbeeld een duw of een kopstoot krijgt. Het beeld dat agressie tegen boa’s enkel ‘s nachts plaatsvindt in het uitgaansbied is echt achterhaald. Daarom ben ik heel blij dat onze boa’s weer een wapenstok mogen dragen om zich te verdedigen.”

Discussie

De korte wapenstok is sinds deze week weer toegestaan voor Bredase boa’s. Dat is minimaal voor twee jaar zo. De puntjes moeten nog op de i worden gezet, maar sowieso voor carnaval wordt de wapenstok weer door in totaal 47 Bredase boa’s gedragen. Tot 2017 droegen boa’s al wapenstokken, maar in dat jaar werd het dragen van een wapenstok door boa’s landelijk verboden. Sindsdien is er veel discussie geweest over het onderwerp. Zo zijn lang niet alle partijen in de gemeenteraad blij dat de wapenstok weer terugkeert bij de opsporingsambtenaren. Wethouder Eddie Förster is dat wel. 

“Natuurlijk wil je het liefste dat een wapenstok niet nodig is. Maar we moeten eerlijk zijn. Het aantal geweldsincidenten tegen boa’s neemt toe”, stelt Förster. “Ieder weekend krijg ik weer te horen dat er Bredase boa’s te maken hebben gehad met agressie en geweld, en regelmatig raken ze daarbij gewond. Daar krijg ik echt buikpijn van. Boa’s zijn onze medewerkers, en wij horen ze als gemeente te beschermen. De wapenstok geeft boa’s te mogelijkheid om zich te verdedigen.” 

Klap opvangen

Floor en Joffrey zijn twee van de Bredase boa’s die vanaf volgende week met een wapenstok de straat op mogen. Zij zijn blij met de wapenstok, al verandert het niet veel aan hun manier van werken benadrukken zij. “We willen de wapenstok natuurlijk liever niet gebruiken. En als we hem gebruiken, dan is dat met name ter verdediging. Zo kun je met een wapenstok een klap opvangen”, legt Joffrey uit. “Bovendien heeft de wapenstok ook een preventieve werking. We hopen dat het geweld juist in de kiem smoort.”

Tekst gaat verder onder de foto


Joffrey en Floor - Foto: BredaVandaag

Niet alle handhavers krijgen een korte wapenstok. Van de 64 Bredase boa’s die buiten diensten draaien, zijn er 48 gekwalificeerd om de wapenstok te dragen. De boa moet voor de wapenstok de juiste opleiding hebben gedaan en genoeg werkervaring hebben. Bovendien moeten de boa’s die uitgerust worden met een wapenstok bezig zijn van een boa-getuigschrift en een specifieke opleiding hebben gevolgd. In Breda kiest de gemeente nog voor extra aanvullende eisen, zoals een weerbaarheidstraining. Bredase boa’s worden al jarenlang getraind in het gebruik van de wapenstok. De politieacademie toetst dit jaarlijks. Boa’s zijn voor gebruik van de wapenstok aan dezelfde regels gebonden als de politie.

Voetbal International
Recentelijk kwamen boa’s landelijk nog in het nieuws nadat Johan Derksen in Vandaag Inside stevige uitspraken deed over boa’s. “Als je niets kunt, word je boa”, sprak Derksen in een uitzending. Het zorgt voor boosheid bij wethouder Förster. “Ik vind die uitspraken echt een dieptepunt. Het geeft een onterecht slecht beeld van onze boa’s en het is heel schadelijk voor hun imago. Onze boa’s zijn enorm goede mensen die heel belangrijk zijn voor onze gemeente. Zij verdienen respect, en daar ga ik me de komende jaren dan ook hard voor blijven maken.”