Afbeelding
Foto: Paul Ranft

Breda, Lviv en Wroclaw bekrachtigen 5-jarige stedenband met ondertekening van een Memorandum

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - De burgemeesters van Lviv, Wroclaw en Breda hebben afgelopen vrijdag tijdens een symbolische ceremonie een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. De overeenkomst markeert het begin van een 5-jarige stedenbandrelatie, waarbij de steden hun gezamenlijke voornemens vastleggen. Daarmee is de samenwerking die al gaande was sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne eindelijk officieel. “Naast het feit dat we vanuit Breda samenwerkingen in Europa willen aangaan om te leren en te innoveren, wordt sinds de oorlog in Oekraïne des te meer duidelijk hoe belangrijk die verbinding en het wederzijds begrip zijn”, aldus burgemeester Paul Depla.

De ondertekening, oorspronkelijk gepland in november 2022, werd meerdere keren uitgesteld vanwege de oorlog en situatie in Lviv. Burgemeester Andriy Sadovyy van Lviv kon vanwege die situatie en recente aanvallen in de stad ook vrijdag niet in persoon aanwezig zijn en woonde de ceremonie online bij. Wethouder Boaz Adank bezocht Polen in 2022, waar de samenwerking werd besproken die nu voornamelijk gericht is op hulp aan Lviv. Breda steunt Lviv onder andere door het leveren van aggregaten en hulpgoederen. Daarnaast worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen en is er een Oekraïense school opgezet in Breda.

De samenwerking komt voort uit de Bredase stedenband met de Poolse stad Wroclaw, die ruim 150.000 Oekraïense vluchtelingen opvangt. Burgemeester Jacek Sutryk van Wroclaw benadrukt de rol van zijn stad als bruggenbouwer. “Wroclaw wordt de stad van de 100 bruggen genoemd. Zo kijk ik naar de samenwerking tussen Lviv en Breda, waar we al jaren heel praktisch mee samenwerken. Het is een sprankje hoop en een kans om projecten voort te zetten die de bewoners hard nodig hebben”, legt Sutryk uit.

De internationale verbintenis met Lviv past binnen de ‘Strategie Internationalisering’ van de gemeente Breda, met de nadruk op stedenbanden en internationale samenwerking. Het Bestuursakkoord 2022-2026 benadrukt Breda’s Europese focus op leren en innoveren. In het Memorandum of Understanding hebben de steden concrete doelen vastgesteld voor zowel korte als lange termijn, waaronder hulp aan Lviv, opvang van vluchtelingen, faciliteren van terugkeerprogramma’s, een technologieforum, gezamenlijke EU-projecten, uitwisseling van studenten en docenten, samenwerking op gebieden als cultuur, economie, handel, duurzaamheidsontwikkeling, en milieubescherming. De ondertekening markeert het begin van een betekenisvolle samenwerking die de komende jaren vorm zal krijgen.