Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Nieuwe Menstruatie Uitgiftepunten moeten meisjes en vrouwen helpen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Wat als je als vrouw ongesteld bent, maar geen geld hebt voor inlegkruisjes of tampons? Uit onderzoek blijkt dat bij de Nederlandse gezinnen die in armoede leven 1 op de 10 vrouwen en meisjes geen geld hebben voor menstruatieproducten. Daarom breidt Breda het aantal Menstruatie Uitgifte Punten uit. Dit zijn laagdrempelige locaties in de stad waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen halen.

De gemeente Breda vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot menstruatieproducten en heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor nieuwe Menstruatie Uitgifte Punten (MUP). Donderdagmiddag opende wethouder Marike de Nobel (Armoede) de nieuwe MUP in Inloop de Verbinding in de Haagse Beemden. 

Wethouder Marike de Nobel ziet deze MUP’s ook als investering in kansengelijkheid: “Voor een aantal meisjes en vrouwen zijn menstruatieproducten gewoonweg te duur. Je ziet dat jonge meiden uit gezinnen waar deze producten niet in huis zijn, soms een week niet naar school gaan. Dat kan leiden tot schooluitval of een lager opleidingsniveau. Dit willen we voorkomen. Ik ben dan ook erg blij dat er dit jaar nog een aantal Menstruatie Uitgiftepunten op verschillende plekken in de stad bijkomen.”

Divers aanbod
Bij deze menstruatieuitgiftepunten (MUP’s) biedt het Armoedefonds meisjes en vrouwen zelf de keuze om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Onder andere verschillende maten en merken maandverband en tampons worden aangeboden. Ook zijn er, mede vanuit duurzaamheidsoogpunt, menstruatiecups beschikbaar.

Tekst gaat verder onder de foto


Foto: Gemeente Breda

Verspreid over de hele stad
Er zijn in Breda al 9 MUP’s. In 2023 zijn daar zo’n 5.000 producten verspreid. Deze zijn uitgegeven aan onder andere gezinnen bij de Voedselbank, studenten/jongeren en vrouwen in armoede in de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Deze maand komen daar 5 nieuwe MUP’s bij in de Haagse Beemden. Daarna volgen er nog meer locaties in de stad, zodat er in totaal verspreid over de stad circa twintig plekken zijn waar vrouwen terecht kunnen. 

Op de website https://www.armoedefonds.nl/wat-we-doen/projecten/menstruatie-armoede/ is een link te vinden naar een kaart met alle actuele locaties in de stad waar deze producten op te halen zijn.

Producten doneren
Producten doneren? Dat kan! Ben je een inzamelingsactie gestart of heb je zelf nog wat producten staan die je niet meer gebruikt? Is het doosje stuk maar zijn de maandverbandjes en de tampons nog netjes dicht verpakt? Je mag de producten sturen naar:
Stichting Armoedefonds
Antwoordnummer 10075
5240 VB Rosmalen


MUP’s in Breda - Armoedefonds