menu

Nieuws

CDA wil confronterende aanpak dronken jongeren

Bredavandaag logo
Amber Janssen

BREDA - De fractie van het CDA wil de elders al ingevoerde confronterende aanpak voor dronken jongeren ook toepassen in Breda. Met de aanpak worden dronken jongeren door de politie gefilmd en met hun gedrag geconfronteerd.

Ondanks het verbod en alle inspanningen die in West-Brabant geleverd worden via de aanpak ‘Think before you drink’, drinken minderjarig jongeren in Breda veel alcohol volgens het CDA. “Het is bijzonder slecht voor hun hersenen, die nog volop in ontwikkeling zijn”, aldus de fractie in vragen aan het college.

Onder andere Amersfoort, Noordwijk en Bergen op Zoom hebben geëxperimenteerd met een confronterende aanpak. In deze gemeente filmt de politie met een bodycam de dronken jeugd en pakt ze op. Ouders moeten hun kind ophalen en er volgt een bekeuring voor openbare dronkenschap of een Halt-straf. De beelden van de avond worden de volgende dag samen met de jongere en hun ouders bekeken.

Volgens het CDA onderzocht het Trimbos instituut dit project, met conclusie dat de aanpak werkt. “De gefilmde beelden maken indruk, waarna zowel de ouders als de jongere zeggen dat ze hun gedrag in de toekomst aanpassen. Ouders gaan strenger toezien op het drinkgedrag en jongeren zeggen dat ze minder gaan drinken. Het effect op lange termijn moet nog onderzocht worden, maar wat ons betreft gaan we daar niet op wachten. De gezondheid van de Bredase jeugd verdient bescherming.”

De fractie wil van het college weten of ze bekend zijn met dit project. Ook vraagt ze of het college bereid is om met de politie in overleg te gaan of deze aanpak in Breda geïntroduceerd kan worden.