menu

Nieuws

Breda stemt: Het bubbelbad van de PVV en het klimaat van GroenLinks

foto
Amber Janssen
Bredavandaag logo
Amber Janssen

BREDA - In de peilingen lijken de stemmen verdeeld te worden over vijf of zes partijen. Ook in Breda is dat te zien. Bij de stembureaus de Weerijs en het Brederocollege komen alle politieke kleuren voorbij, van Denk tot PVV en van VVD tot GroenLinks.

Bij het stembureau in het Brederocollege is het tegen het eind van de ochtend een komen en gaan van stemmers. “Dit wordt nachtwerk voor ons”, zegt een vrijwilliger, verwijzend naar het tellen van de stemmen na 21.00 uur.

Het is druk bij de stembureaus in Breda. Bij basisschool de Weerijs waren er na 10.30 uur 280 stemmen en bij het Brederocollege 600. Dat blijkt ook uit het opkomstpercentage, dat hoger is dan ruim vier jaar geleden.

Bij het Brederocollege komen meneer en mevrouw Van Ginneken het stemlokaal uitgelopen. Ze hebben hun stem uitgebracht, de twee hebben het vakje van de SP ingekleurd.

Meneer Van Ginneken vertelt dat hij voor SP kiest, vanwege de pensioenen en de zorg. “Wij maken ons nergens zorgen om. Maar mensen zoals onze buren moeten rondkomen met een pensioentje van 800 euro per maand, dat vind ik niet goed.” “Ja, dat is zielig”, voegt zijn vrouw toe.

Ook Rose de Rover kiest voor de partij van Emile Roemer. “Ik stem daar al jaren op. Ik heb wel getwijfeld tussen GroenLinks en SP. Dat komt omdat ik erg van het milieu ben, maar daar doet de SP ook wat aan. De AOW mag omhoog, niet voor mijzelf, maar voor anderen die het krap hebben.”

Erik Marijnissen heeft de meeste affiniteit met het partijprogramma van GroenLinks. De punten waar hij zich zorgen over maakt, komen daarin goed naar voren. “Ik vind milieu het belangrijkst, daar moeten we samen goed mee omgaan. Het begint een beetje de spuigaten uit te lopen. De kloof tussen arm en rijk mag wat mij betreft ook kleiner.”

Thijs Freijzer staat bij het stembureau bij basisschool de Weerijs. Hij vindt net zoals Marijnissen milieu het allerbelangrijkst en stemt daarom GroenLinks. “Als je kijkt naar de VVD, valt het tegen wat zij doen aan milieu. De VVD wil de kolencentrales openhouden, ik ben daar volledig tegen.”

Freijzer maakt zich zorgen voor de komende generaties. “Je merkt nu al een aantal veranderingen en ik denk dat het weer steeds heftiger en extremer gaat worden. We maken wel allemaal afspraken maar niemand doet er echt iets mee.”

Shershah Mohmand is zelf moslim, daarom heeft hij gestemd op de partij van Tunahan Kuzu, Denk. “Ik maak me zorgen dat wat Geert Wilders zegt, echt gaat gebeuren.”

Ton van Gool en zijn vrouw komen uit het stembureau gelopen en hebben PVV gestemd. Op de vraag waarom hij PVV stemt antwoordt Ton van Gool: ‘Zomaar’. “Het is toch allemaal één groot circus. Ik heb wel iets met Wilders, hij is de enige die mij aanspreekt. Ik kan niet op Dries van Agt of Joop den Uyl stemmen anders had ik dat gedaan, dat waren goede mannen. Politiek is gewoon een geldkwestie, zo simpel is het.”

Van Gool wil niet zeggen dat Geert Wilders alles goed doet, hij vindt dat alle partijen het slecht doen. “Morgen liggen ze met z’n vijven in een bubbelbad.”