menu

Nieuws

Talentontwikkeling centraal in nieuwe sportvisie

foto
Stadsfotograaf Breda
Het NK Junioren in 2015.
Wijnand Nijs

BREDA - Het Bredase sportbeleid richt zich tot 2030 op de ontwikkeling van talent. Dat is de kern van het visiedocument ‘Team Breda’ dat wethouder van Sport Paul de Beer (D66) deze week presenteerde.

Accommodatiebeleid, topsport en breedtesport komen samen in het document. “Het is inderdaad heel breed”, stelt De Beer, “maar dat is ook de kracht. We brengen alles met elkaar in verbinding.”

Volgens De Beer ontbrak het in het sportbeleid aan visie. “Te vaak werd er gewerkt met incidenteel geld, waar dan iedereen omheen sprong.” Vanuit talentontwikkeling moet volgens deze visie een klimaat ontstaan waardoor zowel accommodaties en begeleiding kunnen verbeteren. “Iedereen heeft het recht zijn plafond te ontdekken. Daarbij gaat het niet sec om topsport, maar vooral om mensen te triggeren. Alles moet in dienst staan om mensen meer te laten bewegen.”

Gelijktijdig moet ‘Team Breda’ ook prikkelen om juist wel tot aansprekende prestaties te komen. “Een goed voorbeeld is Sprint, dat als grootste atletiekvereniging van Nederland talenten aflevert.”   

Voor buitensportaccommodaties wil Breda meer toe naar eigenaarschap bij de verenigingen. Financiering van bijvoorbeeld kunstgrasvelden moet daarom ook deels door de verenigingen zelf gefinancierd worden. “De gemeente draagt dan eenderde bij.”

Topsporters zouden na 2017 ook terecht moeten kunnen in een nieuwe topsporthal. Breda onderzoekt samen met onderwijspartners de verschillende scenario’s. Dit zou moeten leiden tot een topsport-trainingscentrum waar wedstrijden en trainingen worden georganiseerd conform de eisen van NOC*NSF. “Door de talent,- en topsportvoorzieningen voor meerdere binnensporten te clusteren op één locatie, worden de locatie, de investeringen en de kracht van sport optimaal benut.”.

Zo’n nieuwe hal wordt geen publiekshal. Daarvoor ziet de gemeente De Bree op de Bavelse berg als aangewezen locatie. Deze hal biedt de mogelijkheid tot het organiseren van sportevenementen met een maximaal aantal van 5.000 bezoekers.