menu

Nieuws

Ruijs-Lee: ‘Ik schrik van de kritiek’

foto
Peter Visser
Pauline Ruijs-Lee: 'Ik kan nu gaan flirten'.
Wijnand Nijs

BREDA - Niet kunnen samenwerken, niet deelnemen in discussies en geen dossiers op zich nemen? Kritiek op Pauline Ruijs-Lee, die vrijdag als ‘eenvrouwsfractie’ verder ging, los van Breda ‘97. Ze herkent zich daar niet in. “Ik schrik daarvan.”

Ruijs-Lee stelde wel degelijk onderdeel te zijn geweest van het team. Ze vergelijkt het met voetbal. “Als je met elkaar in een team voetbalt, dan speel je elkaar de bal toe. Dat gevoel had ik niet bij ons, we waren einzelgängers”, vat de politicus samen hoe het er volgens haar bij Breda ‘97 aan toe ging.

Dat er frictie in de fractie was? “Ik heb geprobeerd een klik met mensen te vinden. We hebben als fractie te weinig aan teambuilding gedaan.” Ze wijst op het verschil in ervaring. “Dick (Vuijk, fractievoorzitter, red) wist alles al, kende de voorgeschiedenis van dossiers. Wist, dit hebben we drie jaar geleden al eens gevraagd. Ik heb zelf mijn weg moeten vinden, ben zelf op onderzoek gegaan, bij de griffie, het stadskantoor en bij andere fracties.”

Vanuit de partij kwam er na de val van de coalitie druk om een stapje terug te zetten ten faveure van Bernie van den Berg, die namens de partij wethouder was. “Dat speelde mee, maar was niet de enige reden. Het was moeilijk om mijn stem te laten horen. Ik wil op mijn manier politiek bedrijven. Ik voel me nu al veel meer vrij. Dat was niet meer zo.”

En nu? Samen optrekken met een van de andere eenmansfracties? “Ik weet het nog niet.” Lacht: “Ik kan nu gaan flirten, hè.”

Update, reactie van commissieleden Breda'97:
"Het verbaast ons niets dat mevrouw Ruijs-Lee zich niet herkent in onze kritiek", aldus Viola de Bruijn, die reageert mede namens Peter Vissers en Jos van Etten. "Wij hebben veel met haar gesproken de afgelopen periode, zeker na de val van de coalitie deze zomer, over haar nieuwe rol in de oppositie. Op onze kritieken heeft zij nooit gereageerd, direct noch indirect richting de fractie of fractieleden persoonlijk. Aanbiedingen om haar te helpen werden niet door mevrouw Ruijs-Lee aangenomen."

"Wij betreuren het ten zeerste dat zij spreekt over einzelgängers binnen de fractie van Breda'97 en zij tevens te weinig teambuilding aankaart. Onze neuzen staan dezelfde kant op en we hebben ervoor gezorgd dat mevrouw Ruijs-Lee op alle fronten betrokken werd bij de fractie, dossiers en het persoonlijke contact binnen onze fractie."

Volgens de drie commissieleden is er nooit sprake geweest van enige interactie tussen Pauline Ruijs-Lee en de drie raadscommissieleden. "Iedereen in de raadzaal heeft dit kunnen vaststellen. Haar spreektijd tijdens commissievergaderingen was minimaal, eerder nihil te noemen."