menu

Nieuws

Princenhage en Prinsenbeek met burgerbegroting aan de slag

Princenhage kan in september aan de slag met de burgerbegroting.
Wijnand Nijs

BREDA - Princenhage en Prinsenbeek mogen als eerste kennismaken met de zogenoemde burgerbegroting. Dat heeft wethouder Patrick van Lunteren (SP, Financiën) donderdag aangekondigd. Tijdens de zomer moet duidelijk worden met welke onderwerpen de wijk en het dorp aan de slag gaan.

Dat voor deze stadsdelen is gekozen, is logisch vertelt Van Lunteren. “Zij waren enthousiast om mee te denken en zijn bovendien beiden al sterk georganiseerd met een sterk netwerk. Daarnaast was de opdracht om klein te beginnen.”

Het is de bedoeling dat wijk en dorp aan de slag gaan met onderwerpen die in het verlengde liggen van de wijkplannen en wijkdeals. Over hoeveel geld het gaat, dat is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat het gaat om geld dat al bestemd is in de begroting. “De wijken kunnen prioriteiten aangeven.”

De uitdaging van Breda Begroot, zoals de burgerbegroting genoemd wordt, is om te komen tot een vorm waarbij zoveel mogelijk mensen zich vertegenwoordigd voelen en meepraten, erkent de wethouder. “De legitimatie van de beslissingen is belangrijk. Hoe kunnen we een zo groot mogelijke groep erbij betrekken, jong en oud, hoog en laag opgeleid? Dat is de uitdaging.”

Om te kunnen kijken wat de beste manier is, wordt komt er een klein verschil in aanpak tussen de pilots in Princenhage en Prinsenbeek. Breda werkt voor de pilots samen met Avans en NHTV. In de zomer is er voor de wijken een bootcamp om te bepalen om hoeveel geld het gaat en wat de aanpak is.