menu

Nieuws

GroenLinks: Waarom blaast de gemeente geen bellen in plaats van ballonnen?

foto
Cingel College
Als het aan GroenLinks ligt worden deze ballonnen binnenkort vervangen voor postduiven.
Freek de Swart

BREDA  - In navolging van de Tweede Kamer wil nu ook de lokale GroenLinks-fractie actie tegen het oplaten van zogeheten wensballonen. De vliegende ballonnen zouden slecht zijn voor de flora en fauna van de stad.

Volgens Groenlinks-raadslid Merijn Scheifes zorgen de ballonnen voor onnodig veel zwerfafval. Bovendien zouden vogels en andere dieren verstrikt raken in de plastic linten die vastzitten aan de ballonnen. Ook zien de dieren de leeglopen ballonnen vaak als voedsel waardoor ze stikken.

De partij wil dat de gemeente meer gaat doen om de wensballonnen te ontmoedigen. Zo kan de gemeente volgens GroenLinks alvast stoppen met het oplaten van ballonnen op evenementen die het organiseert of subsidieert. Verder zou de gemeente haar afkeer van wensballonnen duidelijk moeten communiceren wanneer zij wordt uitgenodigd voor een evenement.

GroenLinks draagt ook een aantal alternatieven aan voor de wensballonnen. Zo kunnen er volgens de partij ook vliegers worden opgelaten, bellen worden geblazen of bomen worden geplant.