menu

Nieuws

PvdA Breda: 'Excuses Nouhi mosterd na de maaltijd'

Jamal Nouhi. bron pvdabreda.nl
Pepijn Nagtzaam

BREDA - De excuses van het in opspraak geraakte raadslid Jamal Nouhi zijn niet genoeg voor de PvdA Breda. “Voor ons is het een beetje mosterd na de maaltijd”, zegt fractievoorzitter Henk van der Velde. “De schade is al aangericht.” De PvdA nam al eerder afstand van de woorden van Nouhi.

Nouhi stelt in een verklaring geschrokken te zijn van de commotie die ontstaan is na uitspraken van het raadslid. In een brief zegt hij te vinden dat HRW goed werk doet, maar dat de organisatie geen homorechten kan opdringen aan een land als Marokko. Hij vergelijkt het met Sinterklaas: “Dit feest is door een VN mensenrechten onderzoekster betiteld als een racistisch feest. Heel het land staat dan op zijn achterste poten, dat is precies het gevoel dat in Marokko heerst wanneer je het over homorechten hebt. Dit gevoel heb ik met mijn woorden willen aanspreken.”, schrijft Nouhi.

“Het doet me dan ook vreselijk veel pijn om te zien dat ik door de media als homofoob wordt bestempeld”, gaat hij verder. “De homo-gemeenschap in het land draag ik een warm hart toe en ik neem daarom mijn woorden terug. Nogmaals mijn welgemeende excuses aan eenieder die zich door mijn woorden onbedoeld gekwetst voelt.”

Fractievoorzitter Van der Velde weet van de excuses, maar vindt ze te laat. “De schade is al aangericht. Richting de homogemeenschap en aan de PvdA. De terugroepingsprocedure is al gestart.” Een ‘commissie van goede diensten’ moet nu naar de zaak gaan kijken, om vervolgens advies uit te brengen aan het landelijk bestuur, vertelt Van der Velde. De landelijke PvdA moet uiteindelijk een beslissing nemen over het formele uittreden van Nouhi uit de lokale fractie.

Nouhi zei eerder bij de PvdA te willen blijven. Zijn gemeenteraadszetel wil hij sowieso houden.