menu

Nieuws

Breda: D66 grote winnaar, VVD grootste, PvdA gehalveerd

beeld Wijnand Nijs
Pepijn Nagtzaam

BREDA - D66 Breda is grote winnaar in Breda. De partij wint drie zetels erbij en stijgt daarmee naar acht zetels. Dat betekent dat ze qua zetels even groot zijn als verkiezingswinnaar VVD. VVD kreeg 1100 stemmen meer dan D66 en komt daarmee ook op acht zetels. Derde is SP, die het aantal raadszetels wist te verdubbelen naar zes zetels.

De Bredase PvdA-fractie wordt gehalveerd. De partij gaat van acht naar vier zetels. Het CDA blijft, tegen de landelijke tendens in, stabiel op zes zetels staan. GroenLinks, afgelopen raadsperiode coalitiepartij, verliest een zetel en houdt er drie over. Breda'97 had twee zetels en weet deze te behouden. BOB en TROTS/OPA krijgen elk een zetel. Afscheid zal er genomen moeten worden van John Stubenitsky; zijn GemeenteBelangen krijgt te weinig stemmen en krijgt dus nul zetels.

Lees hier hoe de avond verliep in het stadskantoor. Verder zijn de reacties van verschillende partijen hier te lezen en ging BredaVandaag.nl naar Denovo, waar de landelijke partijtop de verkiezingsuitslag afwachtte. Een fotoverslag is hier te vinden.

Eindstand:
VVD: staat op 8 zetels (-1)
Pvda: staat op 4 zetels (-4)
CDA: staat op 6 zetels (+0)
D66: staat op 8 zetels (+3)
GroenLinks: staat op 3 zetels (-1)
SP: staat op 6 zetels (+3)
BOB: staat op 1 zetel (+0)
Breda'97 staat op 2 (-0)
GemeenteBelangen Breda staat op 0 (-1)
TROTS/OPA staat op 1 (+0)