menu

Nieuws

‘Kies niet voor politiek als je bang bent voor reacties’

Bredavandaag logo
Anne Kooman

BREDA - De VVD-fractie maakte woensdag 8 mei bekend dat Trots-fractievoorzitter Gaston de Jong bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2014 op de lijst van de VVD zal staan. Hiermee komt een einde aan zijn tijd bij Trots op Nederland afdeling Breda. De Jong vertelt in een interview over zijn keuze om naar de VVD te gaan.

Hoe bent u op deze overstap gekomen?
“Een eenmansfractie is ontzettend zwaar en er gaat veel tijd in zitten. Dat moet je eigenlijk niet willen doen. Daarnaast kun je niet veel teweeg brengen als je maar in je eentje in de raad zit. Om echt iets te betekenen, moet je toch naar een grotere partij overstappen. De VVD heeft een programma waar ik mij goed in kan vinden, dus dat was voor mij een logische keuze.”

Bent u dan nog wel zeker over de toekomst van TON?
“Yvonne de Heer neemt in 2014 Het stokje van mij over als fractievoorzitter, dus de partij blijft zeker bestaan. Ik vind het wel moeilijk in te schatten of we nog een plek behouden in de gemeenteraad. Breda kiest over het algemeen op dezelfde manier als bij landelijke verkiezingen. Aangezien TON daar geen zetel meer heeft, denk ik dat het moeilijk kan zijn om dat hier wel weer voor elkaar te krijgen. Maar misschien dat er over een paar maanden ineens iets gebeurt waardoor de kleinere partijen in opmars komen.”

Hoe zijn nu de komende tien maanden eruit voor u?
“Ik blijf gewoon met de fractie het programma voortzetten, zodat Yvonne zich goed kan profileren en de achterban gewoon krijgt waarvoor ze gekozen hebben. Tot aan de verkiezingen blijf ik me gewoon inzetten voor Trots Breda.”

Bent u niet bang voor de reacties over uw loyaliteit aan TON?
“Als je bang bent voor negatieve reacties, moet je niet de politiek in gaan. Het is niet de bedoeling dat je je vastlegt aan één partij en dat je daar dan je hele leven maar moet blijven. Voor mij werd het tijd voor iets anders. Qua loyaliteit zie ik geen problemen, ik blijf gewoon nog tien maanden bij Trots en daar zet ik me dan voor in. Pas bij de verkiezingen ga ik over naar de VVD.”

Patrick Ernst wilde op korte termijn een gesprek met u aangaan over eventuele samenwerking tussen de VVD en Trots. Is daar al iets van terecht gekomen?
“Dat gesprek heeft nog niet in die vorm plaatsgevonden en om eerlijk te zijn vind ik dat ook niet echt noodzakelijk. Onze programma’s lijken erg veel op elkaar, dus over veel zaken zijn we het al eens. De samenwerking tussen onze partijen verloopt prima, dus ik weet niet of er nog zo’n gesprek komt.”