menu

Nieuws

Elf tot veertien jaar cel voor gewapende overval juwelier Haagdijk

Juwelier Shivani.
Bredavandaag logo
redactie

BREDA - De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, heeft vrijdag vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen uiteenlopend van elf tot veertien jaar, voor een gewapende overval op juwelier Shivani aan de Haagdijk. De mannen worden ook schuldig geacht tot poging tot doodslag op de politieagenten die hen achtervolgden op hun vlucht.

Bovendien moeten zij aan de verschillende benadeelde partijen een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 11.000 euro. De overval vond plaats op 30 mei 2014. Daarbij drongen drie mannen de winkel aan de Haagdijk in Breda binnen. Daarbij hebben zij de juwelier en zijn gezin met een vuurwapen bedreigd, in de winkel bijna alles kapot geslagen en een grote hoeveelheid sieraden buitgemaakt. De vierde man is medeplichtig aan dit feit, oordeelt de rechtbank.

Na de overval zijn de drie overvallers gevlucht op een scooter, waarna zij verderop in Breda zijn overgestapt in een gereedstaande auto, waar de vierde man op hen wachtte. Tijdens hun vlucht werden zij achtervolgd door politieagenten, waarvan één op een motor. In een poging de agenten hun achtervolging te doen staken, hebben de mannen op deze agenten geschoten. De rechtbank kwalificeert dit als een poging tot doodslag. Tijdens hun vlucht roofden ze de auto van een toevallige passant. Bij een wegblokkade door de politie werden de overvallers uiteindelijk tot stilstand gedwongen en hebben zij zich overgegeven.

"De gedragingen van de mannen moet voor alle slachtoffers een bijzonder traumatische ervaring zijn geweest", oordeelt de rechtbank. Tot op de dag van vandaag hebben de verdachten er het zwijgen toe gedaan en geen spijt betuigd aan de slachtoffers, laat de rechtbank weten. Tijdens de behandeling ter zitting hebben zij om de feiten zitten lachen.

Voor één verdachte vindt de rechtbank een gevangenisstraf van dertien jaar op zijn plaats voor de genoemde feiten. Twee andere verdachten krijgen lagere straffen, namelijk respectievelijk elf en twaalf jaar. Zij hebben beiden een minder grote rol gehad. Bovendien heeft één van hen heeft een blanco strafblad, terwijl de ander nog heel jong is. De vierde verdachte krijgt juist één jaar extra celstraf opgelegd, namelijk een celstraf van veertien jaar. Hij heeft het meeste geweld gebruikt en heeft het langste strafblad.

De officier van justitie had eerder voor alle vier de verdachten vijftien jaar cel geëist.