menu

Nieuws

OM eist 18 jaar cel tegen Bredanaar om drugsmoord

archieffoto Erik Eggens
Erik Eggens

ARNHEM/BREDA – Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft maandag in hoger beroep 18 jaar cel geëist tegen een Bredanaar (24). Hij is medeverdachte in een drugsmoord die op 13 januari 2008 in Utrecht werd gepleegd.

Tegen de hoofdverdachte, een 29-jarige Rotterdammer, eist het OM levenslang. De mannen schoten volgens het OM op 13 januari 2008 een 30-jarige man neer op de Dickenslaan in Utrecht na een ruzie om drugs. Het slachtoffer overleed aan de verwondingen. Volgens het OM is er sprake van het medeplegen van moord. "De wijze waarop dit is gedaan, door een opzettelijk schot, kan niet anders dan als een executie gekenschetst worden," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De twee worden bovendien verdacht van een poging tot overval in Eindhoven, waarbij ook wapens werden gebruikt. De 24-jarige verdachte zou daarnaast een ripdeal in Breda hebben gepleegd. De drie zeer ernstige geweldsdelicten vonden plaats binnen één maand.

De verdachten hebben op geen enkele wijze mee willen werken aan een onderzoek naar de geestvermogens. Het OM is van mening dat de maatschappij beschermd moet worden tegen het zeer gewelddadige en volstrekt gewetenloze gedrag van verdachten.

De 29-jarige verdachte was slechts elf dagen vrij na een eerdere veroordeling wegens twee pogingen tot gekwalificeerde doodslag. Volgens het OM kan alleen een levenslange gevangenisstraf voorkomen dat de verdachte nogmaals iemand van het leven beroofd. Ook tegen de andere verdachte is, mede vanuit preventief oogpunt, een zeer langdurige gevangenisstraf gevorderd.

De Rechtbank Utrecht veroordeelde de verdachten eerder tot gevangenisstraffen van 30 en 16 jaar, bij een eis van de officier van justitie van levenslang en 16 jaar. Zowel het OM als de verdachten stelden hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.