menu

Nieuws

Banenmarkt voor en door jongeren in Pier 15

foto
Joyce van Zijl
Sterre is een van de organisatoren van de banenmarkt.
Wijnand Nijs

BREDA – Een banenmarkt voor jongeren, maar anders dan andere. Want deze banenmarkt is georganiseerd door de jongeren zelf. Met steun van Grote Broer, Grote Zus, Get Started en de gemeente verwelkomen ze op 12 maart in Pier 15 aan de Veilingkade werkzoekende jongeren. Al bijna 20 bedrijven hebben hun medewerking toegezegd.

Door Joyce van Zijl

Deze bedrijven hebben meerdere vacatures voor een leuke (bij)baan of stageplaats. Sterre Moelands is een van de organisatoren, zij loopt stage bij Grote Zus vanuit haar opleiding Sociaal Werk. “Vorig jaar was in de Haagse Beemden bij basisschool de Wildert  veel overlast van hangjongeren. Björn en Mike van Grote Broer hebben daar met steun van het Wijkplatform Haagse Beemden toen activiteiten georganiseerd”, vertelt Moelands.

“Die jongens bleken vooral rond te hangen omdat ze geen werk konden vinden, soms ook omdat ze een strafblad hadden. De laatste bijeenkomst voor deze groep werd een mini-banenmarkt, een aantal van die jongens heeft nu werk en de overlast is voorbij. Omdat dit zo goed werkte, besloten wij dat dit ook voor heel Breda moest kunnen. Grote Broer en Grote Zus werken in de Haagse Beemden en de Hoge Vucht en we besloten om dit samen met Get Started aan te pakken.”

Initiatief
De initiatiefnemers belden en mailden bedrijven. “Maar er is ook een groep jongeren samen met straatwerk bij een heleboel bedrijven langs gegaan.” In totaal zijn 36 jongeren met de voorbereiding bezig geweest.  “Zo laten we ook zien dat jongeren echt wel initiatief willen nemen, er zijn veel positieve reacties op gekomen.”

Pier 15 leek de jongeren een mooie locatie. Het Wijkplatform Belcrum hielp bij de realisatie. “Zij hebben ons met raad en daad geholpen, een van de leden komt zelfs helpen met het sjouwen van de tafels en stoelen. Die regelen we overal vandaan, wij leveren een tegenprestatie voor het gebruik daarvan. We willen jongeren laten zien dat je een tegenprestatie moet leveren, dat je wat terug moet doen. Dat is helemaal de filosofie van de drie organisaties.”

Breda breed
De banenmarkt is er voor alle jongeren in Breda. “Omdat het allemaal heel laagdrempelig is georganiseerd, met korte lijnen en grotendeels door de jongeren zelf hebben wij een groot bereik. Door het zelf benaderen van bedrijven leren ze netwerken, leren ze communiceren. Op de banenmarkt staan alleen bedrijven met meerdere vacatures. Niet alleen voor banen of bijbanen, maar ook voor stageplaatsen. En voor jongeren die echt geen idee hebben wat ze willen? Sommige bedrijven staan ook open voor oriëntatieweken. Heel veel kansen dus!”

De banenmarkt voor jongeren van 16 – 27 jaar vindt plaats op maandag 12 maart a.s., van 14.00 uur tot 18.00 uur in skatepark Pier 15, Veilingkade 12 in Breda. Actuele informatie vind je op facebook: banenmarktbreda.  Bedrijven die belangstelling hebben om mee te doen kunnen mailen naar banenmarktbreda@outlook.com