menu

Nieuws

Particuliere wijkbeveiliging Ruitersbos ‘geeft een veilig gevoel’

foto
Wijnand Nijs
De bus van Ebn.
Wijnand Nijs

RUITERSBOS - Beveiligingsspecialist Ed Oostdijk (RSE, Register Security Expert) van Ebn wandelt deze morgen een rondje door een deel van Ruitersbos. Hier wonen zeventig van zijn klanten, die Ebn hebben ingehuurd voor de beveiliging van de wijk. “Maar het kan in elke wijk.”

Normaal gesproken rijdt hij of een collega door de wijk voor observatie, maar vanwege dit verhaal laat hij zijn - op aardgas gestookte - auto even staan bij NHTV aan de Sibeliuslaan. De bus met cameratoezicht, die tijdelijk in de wijk staat, heeft een plekje aan het Montenspark.

Auto met open raampje
Maar ook wandelend ziet Oostdijk zaken die een argeloze wandelaar niet opvallen. Opeens steekt hij de straat over naar een geparkeerde auto, trekt zijn telefoon en maakt wat foto’s. “Waarom ik dat doe? Het raampje aan de bestuurderszijde staat open.” Nadere inspectie leert dat er geen sprake lijkt van een inbraak.

Toch heeft het fotograferen effect. Nog geen minuut later gaat de voordeur van de woning er tegenover open en steekt een bewoner zijn hoofd om de deur. Waar we mee bezig zijn, vraagt hij zich af. Oostdijk stelt zich voor en legt uit wat hij zag.

De bewoner schrikt. “Geen idee hoe dat is gebeurd, ik ga het raam meteen sluiten.” Deelnemer aan de wijkbeveiliging is hij niet. “Maar ik heb die bus van jullie al wel zien staan. Heel goed. Ik ben er echt blij mee, het geeft een veilig gevoel.” Hij heeft een afspraak met een andere beveiligingsdienst voor zijn alarm. “Maar dat kan prima samen met de wijkbeveiliging”, geeft Oostdijk aan. “Ik ga er zeker over denken”, antwoordt de man.

Effect
Het is precies het effect dat de wijkbeveiliging moet hebben, denkt Oostdijk. “De bewoners zijn extra getriggerd op wat ze in de wijk zien. De coördinatoren krijgen dagelijks een rapport als er opvallend zaken bij deelnemers gezien zijn en alle deelnemers krijgen een maandverslag.”

De wijkbewoners zelf wisselen via WhatsApp opvallende zaken uit, zoals Ebn met de politie in contact staat. “Daarmee wisselen we uit wat mag”, vertelt de beveiligingsdeskundige. “Gegevens die niet tot personen zijn te herleiden. De samenwerking met de politie is goed.”

Zoals ook de samenwerking met de gemeente er is. “Wij geven door als er buitenverlichting niet werkt, of als openbare vuilnisbakken overlopen”, vertelt hij. Daarmee zijn de beveiligers ook extra oren en ogen voor de gemeente.

Een stukje verderop staat Oostdijk weer even stil. Hij wijst naar een huis, waar vier kliko’s tegen de buitengevel staan aan de kant van het plat dak. “En daarboven staat een slaapkamerraam open. Dat is zeker iets waar we melding van maken bij een deelnemer.”

De wijkbeveiliging is nieuw voor Ebn. “Maar het heeft me eigenlijk verbaasd dat die vraag niet eerder is gekomen.” Dat komt deels door de opstelling van de overheid. “Want die hield dat af.”

Betaalbaar
De opstelling is veranderd, dus surveilleert Ebn in Ruitersbos. Aanvragen van twee andere Bredase wijken liggen al op zijn bureau. “In principe is het voor elke wijk betaalbaar”, geeft hij aan. “Maar het hangt af van de wensen. Vergelijk het met de beveiliging van je eigen huis. Als je 24 uur per dag een beveiliger voor je deur wilt, hangt daar een ander prijskaartje aan dan alleen aan een alarm.”

In Ruitersbos is er bij de deelnemers dit jaar nog niet ingebroken, waarmee de dalende tendens van de afgelopen jaren is doorgezet. Gaat deze vorm van wijkbeveiliging voor elke wijk hetzelfde effect hebben? Dat hangt van veel factoren af, geeft Oostdijk aan. “Zoals het aantal toegangswegen, wat blijven de bewoners zelf doen. In deze wijk is al veel communicatie onderling, dat helpt.”