menu

Nieuws

Droombeeld: Wandelen langs het water Nieuwe Mark (video en foto’s)

foto
gemeente Breda
Bij de Trapkes onder de brug door varen.
Wijnand Nijs

BREDA - Natuurlijk, het zijn schetsen en voornemens, en de gemeenteraad moet de plannen allemaal nog goedkeuren. Maar toch. Deze week presenteerde het college de gevorderde plannen voor het doortrekken van de Nieuwe Mark, over het terrein van de Seeligkazerne.

Burgemeester en wethouders spraken eerder al de ambitie uit voor een bevaarbare variant. Dat betekent dat je straks met je bootje vanuit het Spanjaardsgat, langs de Trapkes en de Markendaalseweg over het terrein van de Seeligkazerne richting de Fellenoordstraat kunt varen.

In verschillende schetsen en impressies wordt duidelijk hoe dat eruit gaat zien. Bij Liefdegesticht, het restaurant van Hotel Nassau, is een brede trap met zitplaatsen getekend. En even verderop, tussen de bebouwing aan de Markendaalseweg en de voormalige kazerne, meandert een looppad boven het water.

Het college gaat de komende tijd met de verschillende eigenaren onderhandelen, zoals de Rooi Pannen als eigenaar van de Seelig, om tot afspraken te komen. Gelijktijdig stellen de bestuurders aan de raad voor 2,2 miljoen vrij te maken uit de reserveringen van het fonds Stedelijke Ontwikkeling.

Het doortrekken van de Nieuwe Mark moet een impuls geven aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad, maar moet daarnaast meehelpen aan het verlagen van de temperatuur in de binnenstad, de opvang van regenwater en de dierenpopulatie in de stad.

Ook gaat de gemeente onderzoeken of provincie, Waterschap en Europese Unie kunnen meefinancieren.

Bekijk hier de impressies op video of in foto’s