menu

Nieuws

Goedkeuring plan de Leystroom zorgt voor domino-effect

Ook het klooster in de Mgr Hopmanstraat speelt in rol in het plan voor De Leystroom.
Bredavandaag logo
redactie

BREDA - Het plan van woningcorporatie WonenBreburg om een nieuwe woonzorgvoorziening te bouwen aan de Lage Kant heeft de goedkeuring gekregen van het Bredase college. De nieuwbouw is bestemd voor de bewoners van woonzorgvoorziening De Leystroom, die momenteel aan de Brabantlaan is gevestigd.

Volgens wethouder Bob Bergkamp van Stedelijke Ontwikkeling geeft de stad hiermee ruimte aan een reeks van ontwikkelingen die goed zijn voor de stad. Naast WonenBreburg, De Leystroom en de gemeente, zijn hier ook NHTV en de congregatie ‘Alles voor Allen’ bij betrokken. “Een monumentaal klooster kan behouden blijven, NHTV kan een campus ontwikkelen en de buurt krijgt een kwaliteitsimpuls door de nieuwbouw van de woonzorgvoorziening. Alle betrokkenen worden hier beter van.”

De appartementen van WonenBreburg aan de Lage Kant en Nieuwe Inslag worden in het voorjaar van 2015 gesloopt om de voorgenomen nieuwbouw mogelijk te maken. Die nieuwbouw bestaat uit drie gebouwen die onderling worden verbonden met overdekte gangen. Ook moeten er 16 appartementen komen voor ouderen die daar zelfstandig kunnen wonen.

De verhuizing van woonzorgvoorziening De Leystroom aan de Brabantlaan is voorzien in 2017. Het is de bedoeling dat kwetsbare ouderen hierdoor in hun eigen wijk kunnen blijven wonen.

Na de verhuizing van de bewoners van de Leystroom verhuizen de 40 religieuzen van de congregatie ‘Alles voor Allen’ van de Mgr. Hopmanstraat in 2017 naar het dan vrijgekomen pand aan de Brabantlaan. Het klooster komt hiermee vrij. NHTV koopt dan het klooster van de congregatie. Het klooster ligt naast het hoofdgebouw van de internationale hogeschool, waardoor de ontwikkeling van een internationale onderwijs- en kenniscampus mogelijk wordt.