menu

Nieuws

College wil bouwleges kostendekkend hebben, maar wie gaat dat betalen?

Scheuren in muren kunnen leiden tot vleermuizen en instortingsgevaar
Freek de Swart

BREDA - De gemeente wil de bouwleges kostendekkend maken. Deze zouden in 2015 helemaal budgetneutraal moeten zijn. Tegelijkertijd mogen de kosten hiervan niet hoger worden dan het landelijk gemiddelde. Het onderwerp kwam ter sprake tijdens de commissievergadering Bestuur in de gemeenteraad.

Volgens wethouder Van Lunteren neemt de bouw momenteel licht toe en zal hierdoor voldoende geld binnenkomen om de bouwleges kostendekkend te maken. Hij geeft toe dat deze doelstelling enigszins op gespannen voet leeft met de wens om de bouwleges niet duurder te maken dan omliggende gemeentes. Het tekort aan inkomsten ligt momenteel op 200.000 euro. In 2015 moet dit dus 0 euro zijn.

Fractievoorzitter Cees van der Horst van BOB vindt dat de gemeente meer taken rondom het bouwtoezicht moet uitbesteden. Externe partijen zouden dit volgens hem sneller, beter en goedkoper kunnen doen. “Kijk naar de kosten van de lekkages bij Chasé Parking die op niemand te verhalen is, of de vallende tegeltjes bij de brandweerkazerne en nu weer het NAC-stadion. Dat kost de gemeente nu gewoon heel veel geld.”

Het bouwtoezicht van de gemeente ontbreekt volgen Van der Horst ook de nodige kennis wat zorgt voor een te grote overhead. “Als je als bouwer ergens wilt beginnen, heb je dan liever contact met een expert of een ambtenaar die je taal niet spreekt?” De marktwerking op het gebied van bouwtoezicht zal volgens Van der Horst vanzelf leiden tot een budgetneutrale begroting.

Fractievoorzitter Henk van de Velde (PvdA) vraagt zich af of extra kosten zoals bijvoorbeeld bij de brandweerkazerne af zullen nemen wanneer de controle wordt afgeschoven op een externe toezichthouder. “Het is sowieso de vraag of de ophanging van de tegels op de brandweerkazerne niet conform het bouwbesluit is gebeurd.”

De PvdA-voorman vind het onzinnig om te stellen dat de overheid het toezicht op de bouw altijd slechter zou uitvoeren dan een commerciële partij. “De meerwaarde zit hem erin dat de overheid toezicht houdt vanuit een publieke rol en zich op die manier ook verantwoordelijk voelt. Dat een externe partij altijd goedkoper is valt niet te bewijzen.”