menu

Nieuws

Business Coach Breda als 'exportproduct'

Farid Darkaoui, teamleider van Business Coach Breda.
Bredavandaag logo
Henriette van der Meer

BREDA - ‘Business Coach Breda’ is een groot succes: het project leverde maar liefst 500 nieuwe banen op. Farid Darkaoui is een van de business coaches die van begin tot eind bij het project betrokken is geweest en hij is trots: “Eindhoven, toch de meest innovatieve stad van Nederland, vraagt óns nu om advies! Dat is toch geweldig?”

“Business Coach Breda begint met het opsporen van geschikte beginnende ondernemers. Zij melden zich soms zelf aan, maar vaak worden ze ook via andere wegen opgespoord, bijvoorbeeld via buurthuizen of lokale boekhouders”, vertelt de enthousiaste Darkaoui. “Vervolgens wordt er beoordeeld of iemand geschikt is voor het project. Hierbij wordt allereerst gekeken naar de persoon en de vaardigheden die iemand bezit. Belangrijk daarbij zijn de drive, gevoel voor kwaliteit en het bewust zijn van de eigen sterke en zwakke punten. Daarna kijken we pas naar de onderneming op zich.”

Het project zelf bestaat uit drie belangrijke aspecten: de deelnemers worden begeleid door ervaren coaches, ze kunnen gebruik maken van scholingsprogramma’s en er wordt aan netwerkvorming gedaan. Met deze succesformule zijn uiteindelijk 300 veelbelovende ideeën werkelijkheid geworden en 96% van deze projecten bestaat nog steeds.

Volgens Darkaoui is een van de sterke punten van Business Coach Breda dat er al in een vroeg stadium naar de levensvatbaarheid van een project wordt gekeken. Ook veelbelovende beginners met weinig financiële middelen krijgen daarbij de kans om een eigen onderneming op poten te zetten: voor de eerste coaching sessies hoeft namelijk niet te worden betaald en ook netwerkbijeenkomsten zijn gratis. Scholing wordt daarnaast voor de helft vergoed. Dat dit zijn vruchten afwerpt, blijkt wederom uit de cijfers: voordat zij aan het project begonnen, was ongeveer 40% van de beginnende ondernemers afhankelijk van een uitkering. De meeste van hen zijn nu fulltime bezig met hun bedrijf of project. Business Coach Breda is wegens het grote succes in ieder geval verlengd tot volgend jaar tot eind 2014.

De komende weken gaat BredaVandaag.nl op bezoek bij een aantal van de jonge ondernemingen die dankzij Business Coach Breda tot stand zijn gekomen.