menu

Nieuws

Lange Stallen krijgt steeds meer vorm

Wijnand Nijs

ACHTERGROND - Mogelijk eenrichtingsverkeer in de Keizerstraat zodat de verkeersdruk op de Oude Vest afneemt, een doorbraak in de Ginnekenstraat halverwege de Stallingstraat en de Akkerstraat en een plein. Het plan voor Achter de Lange Stallen krijgt steeds meer vorm.

VOF Achter de Lange Stallen heeft het plan in september nogmaals opgefrist. Daarin zijn ook allerlei stedebouwkundige aspecten meegenomen. Zo gaat de nieuwe winkelstraat in een boog van de Ginnekenstraat richting de Oude Vest, waar hij aansluit op de Halstraat. Om het idee van een straat te behouden is deze nieuwe doorgang net zo breed als de straten, 7 tot 8 meter.

Halverwege de nieuwe straat komt een plein, dat uitkomt op de Stallen aan de Keizerstraat. Daarin komen volgens de huidige plannen 18 voornamelijk tweekamerwoningen op de eerste verdieping en winkels op de begane grond. In totaal is er ruimte voor 148 woningen in het project, boven de nieuw te bouwen winkels en in het oude KPN-gebouw.

verkeer en parkeren
Verkeer gaat via de Wilhelminasingel over de Vierwindenstraat naar de Keizerstraat. Tegenover Mezz komt dan de ingang voor de expeditie, waar vrachtwagen binnenspands hun lading kunnen lossen. Iets daarnaast is ook de ingang voor de parkeergarage die ruimte biedt aan 950 auto’s. Ook komt er plaats voor 500 fietsen. Overigens krijgt de parkeergarage een verbinding met de de garage onder de Houtmarktpassage.

Invulling winkels
Naast mode, zo heeft Primark interesse in het KPN-gebouw, dat onderdeel is van het plan, krijgt ook ‘food’ een belangrijke plaats. Naar voorbeeld van de Ostermalmshallen in Stockholm en Eataly in Turijn en New York moet er een combinatie van vers en horeca komen. De horeca moet komen aan de kant van het plein.

Kosten
De VOF Achter de Lange Stallen, bestaande uit MAB Development en Dura Vermeer Vastgoed, investeert 170 miljoen in het gebied. WonenBreburg gaat de woningen in de Lange Stallen en het KPN-gebouw verhuren, Syntrus Achmea gaat de nieuwbouw verhuren. De ontwikkelaar betaalt ook een flink deel van de openbare ruimte in de ‘winkelboog’.