menu

Nieuws

Snelle trein Breda-België komt er, maar pas in 2017

Het nieuwe station ontvangt vanaf 2017 hogesnelheidstreinen. foto Henk Voermans
Wijnand Nijs

BREDA - Breda krijgt zoals afgesproken een snelle treinverbinding met België. In tegenstelling tot de eerdere afspraken, rijdt de trein door naar Brussel en Brussel Airport. Ook gaat de trein richting Den Haag rijden. Dat blijkt uit de plannen die staatssecretaris Mansveld vrijdag presenteerde. De trein gaat wel pas per 2017 rijden. "Goed, het duurt nog even en ons geduld wordt nog behoorlijk op de proef gesteld, maar het eindresultaat stemt tevreden. Dus geen getreuzel meer, maar zorgen dat deze trein uiterlijk 2017 ook echt op de rails staat”, aldus wethouder Selcuk Akinci in een reactie.

Daarmee lijkt Breda het maximaal haalbare uit deze slepende kwestie te hebben gehaald. Begin dit jaar zette de NS de snelle Fyra van het spoor nadat de trein volgens de Nederlandse en Belgische spoorwegen volstrekt ondeugdelijk bleek. De snelle verbinding werd daarmee om zeep geholpen. Naar nu blijkt, moet Breda dus nog eens ruim drie jaar geduld hebben voor een stoploze snelle treinverbinding naar Antwerpen.

Ondank de fikse vertraging, is het college van burgemeester en wethouders van Breda verheugd over het alternatieve plan van de NS voor de Fyra hogesnelheidstreinen. De Bredase bestuurders wijzen naar de uursverbinding naar Antwerpen, Brussel en Brussels Airport, waar eerst een twee-uursverbinding stond.

“Door de rechtstreekse verbinding over de HSL en de inzet van nieuw materieel wordt de reistijd naar Den Haag straks ook een kwartier korter", aldus Akinci, "Tel daar de al bestaande HiSpeed-verbinding naar Amsterdam bij op en we kunnen met recht zeggen dat Breda per spoor superbereikbaar is. En straks allemaal zonder vervelende toeslagen en onhandige reserveringen."

Wethouder Alfred Arbouw van Ruimtelijke Ontwikkeling constateert dat met deze verbindingen recht wordt gedaan aan de € 400 miljoen aan investeringen in het stationsgebied van Breda.