menu

Nieuws

‘Mogelijk 1060 zorgbanen Breda op de tocht’

Erik Eggens

BREDA – Door vijf nieuwe zorgaanbieders te kiezen staan er in Breda mogelijk 1060 zorgbanen op de tocht. Vanaf 1 januari 2012 moeten die nieuwe vijf zorgaanbieders, Thuiszorg In Holland, Surplus Zorg, Thuiszorg VDA, T-zorg, Actief Huiszorg, de huishoudelijke verzorging overnemen.

Met de gunning kunnen Bredase zorginstellingen, met uitzondering van Surplus Zorg die wel tot het gekozen vijftal behoort, geen huishoudelijke hulp meer bieden. Volgens woordvoerder Henk Leenders kan dat er toe leiden dat 1060 Bredase zorgbanen op de toch komen te staan.

Dat is het resultaat van een Europese aanbesteding door de gemeente Breda. Die moet bezuinigen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en wil door deze aanbesteding efficiënter en vooral goedkoper te werk gaan. Het aantal zorgaanbieders gaat van 17 naar in totaal vijf.

“In de gunning was de prijs waarschijnlijk het belangrijkst”, stelt Leenders. “De huishoudelijk hulp nu is duurder, maar kwalitatief ook beter. De huishoudelijke hulp maakt schoon, maar kijkt ook hoe het met de cliënten gaat. Een stukje signalering. Dat zou straks wel eens weg kunnen vallen”, aldus Leenders.

Het proces heeft ook gevolgen voor aanvragers van huishoudelijke hulp. Van de 4700 klanten kunnen ongeveer 400 blijven kiezen voor hun huidige zorgaanbieder, terwijl de overigen voor een andere moeten kiezen of eventueel een persoonsgebonden budget, waaronder een alfacheque, aanvragen.

Negen Bredase zorgaanbieders ( de instellingen Careyn, Thebe, Stichting Elisabeth, de Breedonk, Surplus Zorg, Ruitersbos, de Leystroom, Zuiderhout en Raffy) hebben nog geprobeerd de gunning naar zich toe te trekken door de gemeente aan te bieden de 3 miljoen bezuiniging op de Wmo mee door te voeren.