menu

Nieuws

HBO Intro Festival stopt in huidige vorm; gezamenlijke introductie

HBO Intro in 2009.
Wijnand Nijs

BREDA - Het HBO Intro Festival zoals dat de afgelopen jaren in de Bredase binnenstad heeft plaatsgevonden, keert dit jaar niet terug. Gemeente, Avans en NHTV kiezen voor een andere opzet van de introductie. Er komt wel een feest, maar niet in de binnenstad én alleen voor de eerstejaars.

Gelijktijdig kondigen de drie een eerste gezamenlijke introductiedag aan op 29 augustus, eveneens voor eerstejaars. Dat moet uiteindelijk leiden tot een gezamenlijke introductieweek. De Bredase politiek en de onderwijsinstellingen spraken al in 2015 over een dergelijke introductie.

Volgens de onderwijsinstellingen is het HBO Intro Festival Breda in zijn huidige opzet zijn doel voorbij gestreefd. “De afgelopen jaren kwamen er gemiddeld zo’n 20.000 jongeren op het feest in de binnenstad af. Onder wie ook jongeren die niet studeren aan Avans of NHTV en ook niet-studenten. Dat is de reden waarom de onderwijsinstellingen terug willen naar de kern: een feest voor alleen eerstejaarsstudenten”, aldus de onderwijsinstellingen in een gezamenlijke verklaring.

'Uit zijn voegen gebarsten'
“Het HBO Intro Festival Breda is uit zijn voegen gebarsten. We gaan terug naar de oorspronkelijk gedachte. Terug naar de kern, een introductie voor alleen nieuwe studenten van NHTV en Avans”, zo stelt Avans-bestuursvoorzitter Paul Rüpp.

Deze koerswijziging voor het feest betekent ook dat NHTV en Avans zoeken naar een andere locatie dan de binnenstad van Breda. Het feest vindt plaats op 7 september, maar het is nog niet bekend waar het ‘nieuwe’ HBO Intro Festival Breda precies landt. Daarover zijn de hogescholen in gesprek.

Dag moet meerdaagse introductie worden
De gezamenlijke introductiedag op 29 augustus is een opmaat naar een meerdaags evenement voor zo’n 7.000 eerstejaarsstudenten waarin NHTV, Avans en de gemeente hun krachten bundelen. Het doel is om de nieuwe studenten kennis te laten maken met de verschillende facetten die Breda als studentenstad te bieden heeft.

Paul Rüpp prijst het initiatief van de gemeente om tot een gezamenlijke stadsintroductie te komen. “Het was een hele klus om de onderwijsprogramma’s aan het begin van het studiejaar op elkaar af te stemmen, maar dat is nu geregeld. Na de zomer evalueren we en kijken we hoe we het volgend jaar verder kunnen uitbouwen.”

Nico van Os, lid van het College van Bestuur van NHTV: “Alle eerstejaarsstudenten kunnen op deze manier kennismaken met elkaar, hun opleiding, de hogeschool en de stad Breda. De perfecte start van hun studentenleven in Breda.’’

De partijen buigen zich de komende weken over de verdere invulling van de samenwerking en de inhoud van het programma.