menu

Nieuws

Youtuber Défano bezoekt Breda en komt tot schokkende ontdekking

foto
YouTube
Défano Holwijn in Breda met #watweetjij?
Wijnand Nijs

BREDA - #Watweetjij? Het is een beproeft concept van Youtuber Défano Holwijn. Défano gaat in een stad de straat op en doet met jonge voorbijgangers een kennisquiz.  

“Vragen die heel simpel lijken, maar onder druk toch wat moeilijker kunnen worden”, zo omschrijft hij het. Als een ware quizmaster leidt hij de deelnemers door de vragen en soms om de tuin.

De vragen zijn soms heel makkelijk, of in elk geval ogenschijnlijk, als je je middelbare schoolkennis nog een beetje paraat hebt. “Stel je voor, we zijn in Haarlem. In welke provincie zijn we dan en wat is de hoofdstad van die provincie?” Als deelnemers een vraag fout heeft komt er een rode gloed over het scherm en een grappige quote uit een tv-programma of film.

De lol van het 12 minuten durende filmpje zit hem in de instinkers. “Het is winter. Een man ziet een appelboom. Het probleem is, tussen hem en de appelboom zit een rivier. Hoe gaat hij die appels plukken?”

Dat blijkt best een lastige. Schaatsen, op zoek naar een brug, om de rivier lopen, het komt allemaal voorbij. Maar bij al deze antwoorden klinkt de zoemer en wordt het scherm rood. Zo fout als wat dus.

De filmpjes #watweetjij? zijn razend populair. De Bredase editie, nummer 27 van de quiz, is sinds de publicatie ervan afgelopen zondag al 217-duizend keer bekeken. Sommige van de eerdere edities lopen al tegen de miljoen views.

Bekijk #watweetjij? editie Breda: