menu

Nieuws

Docente Nieuwe Veste genomineerd voor Annie M.G. Schmidtprijs

foto
Jaap Reedijk
Kiki Schippers.
Bredavandaag logo
redactie

BREDA - Nieuwe Veste docente Kiki Schippers is een van de zes genomineerden voor de de prestigieuze Annie M.G. Schmidtprijs.

Door Max van Eijsden

Schippers strijdt met Jan Beuving en Daan van Eijk, Matroesjka, Louise Korthals, Jan Rot en Joost Spijkers om de prijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen seizoen.

De in Den Bosch wonende Schippers is een bekend gezicht bij de Nieuwe Veste. Ze geeft er workshops en verzorgt theaterlessen. Vanwege haar cabaretcarrière is ze tegenwoordig minder betrokken bij het centrum voor de kunsten. Ze is op dit moment druk bezig met verschillende radioprogramma’s, waaronder Spijkers met koppen, Druktemakers en Andermans veren. Daarnaast dirigeert ze een popkoor en schrijft ze liedteksten voor anderen.  

De zangeres kreeg dinsdagavond tijdens een uitzending van RTL Late Night te horen dat ze een van de kanshebbers is. “Er zijn meerdere succesvolle genomineerden. Iedereen is erg getalenteerd en heeft prachtige liedjes gemaakt. Ik had niet verwacht dat ik genomineerd zou worden. Ik was erg verrast toen ik het nieuws hoorde.”

Schippers heeft haar nominatie in de wacht gesleept met het nummer Guus. Ze won al eerder prijzen met het lied tijdens het Camarettenfestival in Rotterdam. “Het nummer is spontaan ontstaan. Ik had een nummer geschreven voor de bruiloft van mijn neefje. Tijdens de bruiloft fungeerde het nummer als een vermakelijk en grappig liedje. Enige tijd later had ik minder succes in de liefde. Ik besloot om het nummer compleet te herschrijven en er een totaal andere twist aan te geven. Uiteindelijk werd het een gevoelig liedje.”

Verder kijkt ze erg uit naar de uitreiking. “Het zal erg spannend worden. Alle genomineerden hebben fantastische nummers gemaakt. Er is grote concurrentie aanwezig, maar van een concurrentiestrijd is geen sprake.”

De prestigieuze prijs wordt zondag 10 april door Gerard Cox uitgereikt in Theater Bellevue in Amsterdam. Het is voor het eerst dat de organisatie een lijst opstelt met genomineerden. Voorgaande jaren selecteerde de jury direct een winnaar.  De laatste winnaar was het cabaretduo Yentl en De Boer.