menu

Nieuws

Carnavalsoptocht Breda op 6 maart over de volledige route

foto
Janet Olde Wolbers
De Grote Optocht van afgelopen jaar.
Wijnand Nijs

BREDA - De naar 6 maart uitgestelde carnavalsoptocht van ‘t Kielegat gaat toch over de normale route. Dat heeft de commissie optochten van de BCV in samenspraak met het algemeen bestuur en de gemeente besloten.

“We hebben het programma van carnavalsmaandag gekopieerd naar 6 maart”, vertelt voorzitter optochten Rob Knobel. “Dat betekent dat de route hetzelfde blijft.”

De optocht start dus ook gewoon om 12.50 uur vanaf de Haagdijk. Opstellen gebeurt op de Fellenoordstraat en Nieuwe Haagdijk. “We waren even bang dat de Nieuwe Haagdijk vanwege het werk daar afgesloten zou zijn, maar dat blijkt nog niet het geval.”  

Het hanteren van het carnavalsmaandagscenario betekent ook dat de gemeente horeca toestaat buitenbarretjes te plaatsen. De Grote Markt gaat er wel iets anders uitzien. “Om 19.00 uur hebben we daar bij normale weersomstandigheden de prijsuitreiking.” Tussen 16.00 en 19.00 uur is er op het plein een feestprogramma met dj’s en de Gebroeders Ko.

De organisatie kreeg afgelopen week van verschillende carnavalsverenigingen de vraag of ze - anders dan normaal - mee zouden mogen doen in de Grote Optocht van ‘t Kielegat. In eerste instantie leek Breda daar welwillend tegenover te staan.

“Maar we hebben toch besloten dit niet te doen”, aldus Knobel. Reden is de veiligheid. “We hebben de Bredase wagens tot in de puntjes kunnen controleren, ook tijdens de bouw. Dat geldt niet voor de andere wagens.” De organisatie wil voorkomen dat wagens zich vastrijden in de smalle delen van de stad. “Maar volgend jaar zijn ze gewoon welkom, hoor.”

Wel welkom zijn de kapellen die zich hebben aangemeld. “Live muziek in de optocht juichen we van harte toe”, vertelt Knobel. Hij verwacht dat van de oorspronkelijke deelnemers 90% gewoon meedoet. “We hebben tot nu toe een paar afmeldingen, een wagen uit Bavel die vanwege de bouw met papier-maché niet meer toonbaar is door het weer en een groep die niet compleet is op 6 maart.”

“Het wordt een volwaardige optocht”, vat Knobel het samen. “We kijken er vol optimisme naar uit.”

Lees ook: Horeca haakt massaal aan bij optocht met nieuw carnavalsweekend op 5 en 6 maart.

De route van de Grote Optocht van 't Kielegat

Optocht Kielegat weergeven op een grotere kaart