menu

Nieuws

7x11 jaar Bredase carnavalsmuziek volgens Joep Peeters

Affiche van het carnaval in 1938.
Wijnand Nijs

BREDA - De Bredase rasmuzikant Joep Peeters laat zondagmiddag een potpourri van Bredase carnavals en feestmuziek klinken tijdens de Irste Bredasche Zitting in de Avenue.

De muzikale middag, aansluitend op de Oeledienst, is een initiatief van het Kielegats Carnavals Museum. “Eigenlijk gaan we 7 keer 11 jaar terug tot 1938 en het thema Breda Lacht Weer”, vertelt Peeters. Hij put uit zijn repertoire van 250 nummers. “En daar maak ik dus een potpourri van.”

Peeters houdt het niet alleen bij Bredase liedjes. “Ook het Bossche oeuvre komt voorbij, zoals de liedjes van de Twee Pinten”, vult hij aan. Bredase carnavalskrakers zijn er volgens hem sinds eind jaren zestig nauwelijks meer geweest. “Sindsdien is het jaarlijkse carnavalslied gekoppeld aan de kapellen, dat maakt het lastiger.”

De muzikant heeft wel een idee voor de komende jaren. Een ouderwets liedjesfestival, waarin componisten zelf voor de uitvoerenden kunnen kiezen. Peeters ziet dat wel zitten. “Heel moeilijk hoedt dat niet te zien. Couplet, refrein en dan zo weinig mogelijk tekst in het refrein om het zo makkelijk mogelijk meezingbaar te maken.”

Zelf heeft hij nog geen kraker in de pen. “Ik moet mezelf daartoe zetten. Een goede carnavalshit schrijf je in augustus, omdat je dan op tijd bent voor alle verkiezingen. Mijn hoofd staat er dan meestal niet naar.”

Dat is dus voor later. Zondag kunnen liefhebbers van carnavalsmuziek aanschuiven op banken aan lange tafels in de Avenue. “In de pauzes zijn er diverse acts en zijn er optredens van de Kannibalen en Tapkracht.”

Dun Irste Zitting
Zondag 14.30-18.00 uur