menu

Nieuws

Bossche beiaardier laat Bredase klokken luiden

Bredavandaag logo
redactie

BREDA - Joost van Balkom (stadsbeiaardier van Den Bosch) geeft vanavond vanaf 19.00 uur een beiaardconcert op het carillon van de Grote Toren. Het concert wordt vooraf ingeluid door het Klokkenluidersgilde Breda.

Dit jaar viert de familie Van Balkom haar eeuwfeest als stadsbeiaardiers van Den Bosch. Joost komt net als de Bredase stadsbeiaardier Paul Maassen uit een geslacht van beiaardiers, en is de derde generatie Van Balkom op de Sint Jan in Den Bosch.

Het programma staat in het kader van de relatie tussen de Van Balkoms en de Maassens, die al begon in de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen was er een intensieve samenwerking tussen de opa van Joost, Toon van Balkom, en de overgrootvader van Paul, Jac. A. Maassen. De heren waren beiden vernieuwers in de beiaardmuziek en beiaardspel. Dit was een van de redenen dat zowel in Den Bosch als in Breda in de jaren 20 een nieuw carillon werd geplaatst. Het Bredase volkslied is om die reden geschreven: Breda vooruit, de klokken luiden!

Op het programma staan beiaardcomposities van de Maassens en de Van Balkoms; zowel Vlaamse Romantiek als modern. Het concert is te beluisteren in de binnenstad van Breda en vindt plaats in het kader van augustus Beiaardmaand. Volgende week donderdag tot en met zaterdag is het jaarlijkse BeiaardPLUSfestival.