menu

Nieuws

Beiaardmaand barst los vanuit Grote Kerk

Bredavandaag logo
redactie

Vanuit de illustere toren van de Grote Kerk bijt Jan-Geert Heuvelman vanavond het spits voor de Beiaardmaan Breda 2015. Hij zal voor dit openingsconcert bewerkingen spelen van cellomuziek. De klokken beginnen te luiden vanaf 19.00 uur.

Vanaf vanavond zal deze maand elke donderdagavond een beiaardconcert klinken vanaf het carillon in de Grote Toren. De concerten worden gegeven door diverse beiaardiers uit binnen-en buitenland. Elk concert wordt vooraf, met de 3500 kilo zware Nassauklok (uit 1694), ingeluid door het Klokkenluidersgilde Breda.

Naast de concerten op donderdagavond is er ook weer het jaarlijkse beiaardPLUS-festival. De stadsbeiaard klinkt dan in combinatie met andere musici en/of instrumenten. Dit vindt plaats op 20,21 en 22 augustus.

Voor de concerten op donderdagavond is het volgende week de beurt aan Joost van Balkom, net als de Bredase stadsbeiaardier Paul Maassen een telg uit een beiaardiersgeslacht. Hij is derde generatie Van Balkom als stadsbeiaardier van Den Bosch. Zijn familie bespeelt als honderd jaar de beiaard in de hertogstad. Het concert van Joost staat dan ook in het teken van dit jubileum én van de lange samenwerking tussen de Maassens en van Balkoms. 

Tijdens het beiaardPLUSfestival is er een quatre-mains concert, een concert vanaf de Grote Toren met elektronica en tot slot (op zaterdag 22 augustus) speelt stadsbeiaardier Paul Maassen samen met de bekende drummer Jasper van Hulten.

Alle concerten zijn gratis te beluisteren in de binnenstad, maar het beste op het Stadserf. Op deze binnenplaats achter het stadhuis, en bij Grote Kerk, is tijdens de concerten ook programma-informatie te verkrijgen. De beiaardconcerten worden mede mogelijk gemaakt door Nieuwe Veste Centrum voor de Kunsten.

Naast de concerten in Augustus Beiaardmaand, zijn er uiteraard de vaste marktbespelingen door stadsbeiaardier Paul Maassen, op dinsdag-en vrijdagmorgen om 10.45 uur en in de zomermaanden op het Heuvelcarillon op zaterdagen om 11.30 uur.