menu

Nieuws

Architectuurcentrum Gebouw-F failliet

Een van de laatste activiteiten van gebouw F: ontwerpwedstrijd voor een drijvend paviljoen. foto Wijnand Nijs
Wijnand Nijs

BREDA - Architectuurcentrum Gebouw-F is dinsdag door de rechtbank failliet verklaard. Het stichtingsbestuur van het centrum, dat de laatste tijd gevestigd was in het Huis voor Beeldcultuur, vroeg zelf het faillissement aan.

Volgens curator Frans van der Stap lijkt het er op dat er twee oorzaken zijn voor het faillissement. “De belangrijkste reden is volgens de huidige bestuurder een door de rechtbank toegewezen vordering van een oud stichtingsbestuurder van vijftigduizend euro.” Gebouw F kon dat niet betalen. “Daarnaast werd er in de laatste subsidieronde geen subsidie toegekend.”

Directeur Frans Parthesius betreurt het faillissement. "We hadden prima door kunnen gaan als deze claim er niet was geweest", stelt hij. Parthesius hoopt dat er een opvolger opstaat. "Het stadsdebat moet voortgezet worden. Ik weet dat dit met enthousiasme werd gevoerd. Een stad als Breda verdient ook een architectuurcentrum, zoals dat in 40 steden er is."

Het centrum werd begin 2000 officieel opgericht net als doel de Bredase bevolking enthousiast te maken voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Gebouw-F organiseerde publieksdebatten, lezingen, exposities, prijsvragen en excursies.

Afgelopen jaar organiseerde Gebouw-F onder meer een wedstrijd voor een drijvend cultuurpaviljoen. De ontwerpen werden tentoongesteld in het Huis voor Beeldcultuur. Het faillissement heeft geen gevolgen voor het vervolg van deze wedstrijd, stelt Parthesius.

Gebouw-F had geen werknemers. Directeur Frans Parthesius werkte op projectbasis.