menu

Nieuws

Cultuurnacht: andere opzet na 2014

Spektakel in de Grote Kerk. foto Guido van der Kroef
Wijnand Nijs

BREDA - De gezamenlijke culturele instellingen gaan via de Stichting Breda Cultureel zelf de de cultuurnacht organiseren. Dat moet op termijn leiden tot een andere opzet van de nacht, die komend jaar op 24 januari gehouden wordt. De Cultuurnacht zou dan meer het karakter van een festival krijgen.

Dat zegt Gertjan Endedijk, die als directeur van de Nieuwe Veste plaats heeft genomen in het bestuur van de nieuwe stichting. “Onze ambitie is om op langere termijn de opzet iets aan te passen. De dag is begonnen als een open dag voor culturele instellingen, langzaam is dat wat veranderd.”

Endedijk wijst op het succes van de voorstellingen in de Grote Kerk, waar De Stilte samen met andere partners de laatste jaren telkens een grote voorstelling programmeerde. “Daar komen zoveel mensen op af, dat er ook lange wachttijden ontstaan. Het idee is om te kijken of we na komend jaar ook op andere plaatsen iets dergelijks kunnen doen, zodat het publiek zich meer verspreidt.”

Een andere manier om de aandacht over de meer dan dertig deelnemende instellingen te verdelen, is wijzen op verschillende looproutes. “Als je bijvoorbeeld met kinderen de nacht bezoekt, dan zijn sommige plaatsen minder interessant. Tot op heden moest je zelf daar je keuzes in maken, zo’n looproute kan je daarbij helpen.”

Overigens gaan de instellingen niet zelf aan de slag met de organisatie van de nacht. De stichting heeft daarvoor een organisatiebureau ingehuurd. Eind oktober moet de opzet van de komende Cultuurnacht duidelijk zijn. “Dan kunnen alle deelnemers hun programma vaststellen.”

Eind oktober moet ook duidelijk zijn of de Cultuurnacht begint met het uitreiken van de Cultuurprijzen. “Daarover hebben we over twee weken een gesprek met de partijen die dat organiseren.” Eind volgende maand moet ook duidelijk zijn of hoofdsponsor Rabobank zich blijft verbinden aan het evenement. Ook de subsidieaanvraag naar de gemeente moet dan duidelijk zijn. “Overigens zijn we hoopvol gestemd dat dit net als afgelopen jaar wordt toegekend”, aldus Endedijk.