menu

Nieuws

Kinderen in de schijnwerpers met Stiltefestival

Jack Timmermans: klaar voor het Stiltefestival. foto Wijnand Nijs
Wijnand Nijs

CENTRUM - Artistiek leider Jack Timmermans van De Stilte is deze week het manusje van alles van het gezelschap. Krap zeven dagen voor het tweede Stiltefestival is het creatieve brein achter het dansfestival druk met de laatste voorbereidingen en de puntjes op de i. Gelijkertijd houdt hjij het totaal voor ogen. “De grootste uitdaging? Zorgen dat de filosofie die achter het festival zit naar voren komt: namelijk, kinderen in de schijnwerpers zetten.”

Timmermans broedt nog op zijn 'Kijkje in de keuken' voor zaterdag 8 juni. “Maar ik weet dat dat goed komt. Ervaring genoeg inmiddels.” Zijn demonstratie/voorstelling zit nog in zijn hoofd, de rest van het programma staat al op papier. 300 dansers, 56 voorstellingen, twaalf gezelschappen uit zeven landen. Een week lang - tussen 8 en 15 juni - kan Breda niet om dans heen. “We staan letterlijk in het centrum van de stad.”

“Nog meer dan de vorige keer gaat het om de olievlek om de kinderen heen”, vertelt hij beeldend. “Dus de ouders en grootouders van de kinderen. Die worden nog meer betrokken bij het festival en bij de optredens.”

Jo!
Sprekend voorbeeld is de voorstelling Jo!, waarbij leerlingen van scholen uit de regio dansen met senioren tussen de zestig en negentig. Timmermans: “Het gaat om de homo ludens, de spelende mens. Die maakt het leven, daardoor kunnen we het aan.” Het is een voorstelling waarbij de jeugd vooraf al actief is geweest. Of in de woorden van de artistiek leider: “Het festival zet de stad in beweging.” Hier zelfs letterlijk.

Filosofie
Timmermans selecteerde de voorstellingen. Hij zag ze zelf, of een van de mensen van het gezelschap attendeerde hem erop. In Turnhout, Düsseldorf, Kopenhagen, Bologna, Belfast kwamen ze boven drijven. “Het zijn gezelschappen die niet per se doen wat wij zouden doen, maar die wel in onze filosofie passen. Poëtische en originele non-verbale voorstellingen. Ik wil laten zien dat er meer is dan De Stilte.”

Het zijn voorstellingen met een positieve gedachte. “Dat komt omdat je voor kinderen werkt. Daardoor zijn de thema’s positiever. Het gaat om de verbazing, maar dat hoeft niet in het duistere. Kinderen kun je makkelijk zo bang maken dat ze nooit meer naar het theater willen. Dat is niet de bedoeling.”

Ook voor volwassenen
Het Stiltefestival richt zich op kinderen, maar dat betekent niet dat volwassenen er geen lol aan kunnen beleven. “Kijk naar onze productie In Holland Staat een Huis, die we samen met het Huis voor Beeldcultuur maken in het pand op de hoek van de Speelhuislaan. Daar werken een beeldend kunstenaar en een gastchoreograaf met een danser van De Stilte samen. In vier voorstellingen van tien minuten in verschillende ruimtes van het gebouw word je door een huis geleid. Een kind zal de samenhang niet altijd zien, de gelaagdheid maakt dat de voorstelling op verschillende niveaus te beleven valt.”

Verbeelding. Daar gaat het om. Het Frans Cie. Arcosm biedt dat ook, vertelt Timmermans. “Zij brengen een mooie combinatie van realisme en verbeelding. Toegankelijk en herkenbaar, zonder dat het plat is. Het stuk gaat over een man die elke ochtend hetzelfde ritueel herhaalt en die in zijn eigen gedachte verstrikt is. In zijn droom ontsnapt hij aan die realiteit, waarna de droom terug komt in zijn bestaan. Een heerlijke voorstelling.”

Stiltefestival
Zaterdag 8 tot en met 15 juni
Volledig programma zie: www.stiltefestival.com