menu

Nieuws

Beschermd stadsgezicht Breda uitgebreid

Foto Erik Eggens
Bredavandaag logo
Anne Kooman

BREDA - De bescherming van het oude centrum van Breda wordt groter. De reeds beschermde middeleeuwse stadskern wordt uitgebreid met jongere stedenbouw.

De bijzondere waarde van de oude en nieuwe beschermde stadsdelen wordt onderstreept in een gezamenlijk besluit van het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie voor Infrastructuur en Milieu. Wethouder Akinci ontvangt deze donderdag het besluit tot aanwijzing van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

De uitbreiding zorgt ervoor dat de twee oudere gezichten, de oude binnenstad en de zuidelijke dorpskern Ginneken, met elkaar verbonden worden. Een groot aantal nieuwe straten uit de periode 1850-1940, waaronder voormalige militaire terreinen en het Singelgebied, krijgt nu ook bescherming.

Jan van de Voorde is plaatsvervangend directeur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hij vindt het belangrijk dat Breda een beschermd gezicht krijgt. “Breda heeft zich ontwikkeld tot een middelgrote stad met een belangrijke regionale functie. De stad is ook een belangrijke vestingstad geweest. De overblijfselen van al die ontwikkelingen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden. Alle reden voor aanwijzing tot beschermd gezicht.”

De bescherming richt zich op het behoud van de cultuurhistorische waarde van een gebied. Het betekent niet dat er in het gebied niets meer kan worden ontwikkeld. Er moet wel extra goed worden gekeken naar die nieuwe ontwikkeling. Deze moet passen in de historische structuur van de stad.