menu

Nieuws

Bezwaarschrift tegen sloop kunstwerken Heuvel 100

Van Olphen bij kunstwerk Heuvel 100 foto Perry Roovers
Bart Haver

HEUVEL – Er wordt nog steeds gevochten voor behoud van de kunstwerken op het pand Heuvel 100. Erna van Olphen heeft inmiddels steun gekregen van een van de kunstenaars en hoopt dat een bezwaarschrift ervoor zorgt dat het cultureel erfgoed behouden blijft.

“Breda wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden en daarvoor is 100 miljoen beschikbaar gesteld door de provincie en deelnemende steden", reageert een verontwaardigde Van Olphen. "Kunnen ze er dan niet zorgen dat de kunst die er al is behouden blijft."

Nadat ze haar bezorgdheid had geuit in de media kwam dagblad BN/De Stem met een zoektocht naar de kunstenaar. “We kwamen er al snel achter dat Piet Buijs en Fons Neijens de makers van de kunstcreaties zijn”, vertelt Van Olphen verheugd. Beide kunstenaars komen uit Breda.

Neijens is al overleden, maar dat zou weinig verschil moeten maken voor het behoud van zijn werk. Volgens het Instituut Collectie Nederland in Amsterdam rust tot 70 jaar na overlijden van een kunstenaar auteursrecht op zijn intellectueel eigendom.

Kunstenaar Piet Buijs heeft zich inmiddels ook beroep gedaan op het auteursrecht. Hij maakte vroeger deel uit van de kunstenaarsgroep de Zuiderkring, de eerste lichting afgestudeerden aan Sint Joost. Zij maakten zich hard voor het oprichten van cultureel centrum de Beyerd. De kunstenaar woont inmiddels in Maarssen.

Van Olphen heeft een bezwaarschrift ingeleverd bij de gemeente. De Adviescommissie moet zich er binnenkort over buigen. “Binnen zes weken moet de commissie reageren. Maar omdat het pand aan de Heuvel niet van de gemeente is kan Laurentius, met of zonder advies van de commissie, beginnen met slopen”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Wijk
Heuvel