menu

Column

Mindf*ck in Breda

foto
Hennie van de Kar
Verdwenen brievenbus op de Baronielaan
Hennie van de Kar-Vervooren

COLUMN - Met verbazing kijk ik wel eens naar het tv-programma Mindf*ck, over onverklaarbare illusies en de beïnvloeding van het onderbewuste. Snappen doe ik het nooit, maar fascinerend vind ik het wel. Is in Breda ook sprake van een mindf*ck?  

Nog niet zo lang geleden, stonden ze er immers gewoon nog. De oranjerode boxen, stevig leunend op een zilvergrijs frame. Met zowel links een gleuf, als rechts. Altijd opletten wat je waar in gooide. Links was voor de overige postcodes en rechts voor de postcodes 4300 t/m 4999.  Op de een of andere manier kon ik het nooit onthouden, hoe vaak ik er ook gebruik van maakte. Ik bedoel, aan mij ligt het niet dat een deel van de brievenbussen uit het Bredase straatbeeld is verdwenen. Ik stopte ze regelmatig iets toe. Niet genoeg om ze allemaal in leven te houden, blijkt nu.

Ik was gewaarschuwd, want op een van de brievenbussen die ik regelmatig voerde, was een aankondiging geplakt: ‘binnenkort vervalt deze brievenbus’. Niks geen officieel moment van afscheid. De brievenbus zou verdwijnen. Binnenkort, maar wanneer dat wist niemand. Uit voorzorg, maakte ik een foto. Daarna creëerde ik mijn eigen moment van afscheid door een poststuk door een van de gleuven te laten glijden. Ik luisterde naar het ‘plofje’ dat vrijkwam toen mijn envelop de bodem raakte. Hieraan kun je precies horen hoe vol de brievenbus al is. Niet veel later was  'ie verdwenen. Alsof het programma Mindf*ck langs was geweest in Breda voor een opname. Wat resteert, zijn twee nieuwe klinkers op de plaats waar de stevige staanders de grond in gingen.

Hennie van de Kartekstschrijfster, schrijft en herschrijft teksten in opdracht over menselijke bedrijven en bedrijvige mensen. Van 2011 t/m 2015 had zij wekelijks de column Bezig Breda op BredaVandaag. Omdat mensen nog wel eens informeren naar deze ‘stukjes’, verschijnt in 2017 incidenteel een nieuwe column van Hennie.