menu

Column

Geluidsoverlast door seksende buren

Bredavandaag logo
Babs Verstrepen

Soms zit de dunne scheidslijn tussen vriendschap met de buren en elkaars privacy respecteren me wel eens in de weg. Helemaal nu door de introductie van netwerken als BuurtApp en Nextdoor bijna alles bespreekbaar is geworden. Bijna alles, want ik wacht nog op het eerste bericht over geluidsoverlast door seksende buren.

Een mooie voorjaarszondag wordt hier regelmatig afgesloten met een borreltje op de bankjes voor onze huisjes. Vroeger was dat not done maar daar trekken we ons tegenwoordig niks meer van aan. Dus wanneer de zonnestralen de achtertuintjes niet meer kunnen bereiken, verplaatsen we ons massaal naar de voorkant van de huisjes.

Deze namiddag dringt de vraag zich op of er nog taboes zijn tussen buren. Twijfelachtig kijken we elkaar vanachter een glas koude rosé aan. Precies op dat moment bereikt het antwoord op deze vraag ons door het slaapkamerraam van één van de naastgelegen huisjes.

Ja dus. Want wat we horen is de vocale ondersteuning van een vrijpartij van meneer-buurman en, naar we vermoeden, mevrouw-buurvrouw. We doen ons best om het gesprek gaande te houden maar worden enigszins afgeleid door een geluid dat zich nog het beste laat beschrijven als een zeehond in barensnood. En aangezien er in 1981 voor het laatst een zeehond in Breda is gespot, kunnen we die optie met een gerust hart wegstrepen. Het zijn dus ècht de wellustige klanken van meneer-buurman.

Het definitieve hoogtepunt laat ernstig lang op zich wachten waardoor het gesprek af en toe stil valt. Waarom is het zo ongemakkelijk om te horen dat andere mensen seks met elkaar hebben? Waarom kan ik alleen maar denken ‘oh buurman, wat doet u nu?’ En waarom doe ik zo krampachtig mijn best om dat niet hardop te zeggen? Ik weet het niet, maar ik ben blij dat het geluid uit het slaapkamerraam uiteindelijk een crescendo bereikt waardoor wij ons weer kunnen focussen op belangrijke zaken voor deze avond, zoals  ‘Wat eten jullie vanavond?’

En voor degene die het zich afvragen. Het geluid was zo ontzettend niet-inspirerend dat mijn lief en ik er geen vervolg aan gegeven hebben. Sterker nog, bij thuiskomst kwam hij spontaan op het idee om nu eindelijk de gootsteen eens te gaan ontstoppen die al een tijdje minder goed doorloopt.

Babs Verstrepen

PS: Geen idee wat de voortplantingsdrang van de gemiddelde pandabeer aanwakkert maar mocht het iets met zeehondgeluiden te maken hebben dan stel ik ons bankje graag ter beschikking.