menu

Column

Wordt dit dè carnavals-hit van 2017?

Bredavandaag logo
Babs Verstrepen

Als onderdeel van de serieuze media word je wel eens uitgenodigd voor een prestigieus event in Breda. Met enige regelmaat krijgen de leden van de redactie dan ook de mogelijkheid om verslag te doen van boekpresentaties, theaterpremières of tentoonstellingen.

Helaas reikt mijn talent niet verder dan het schrijven van columns, waardoor de uitnodigingen die mijn mailbox weten te bereiken doorgaans wat minder diepgang hebben. Zo had ik de twijfelachtige eer aanwezig te mogen zijn bij de pre-lancering van de toekomstige monsterhit ‘Dreck am Stecken’. Een fonkelnieuwe compositie van het befaamde producenten-duo Günther und Diethelm uit het Duitse Beieren.

G&D productions heeft de pijlen gericht op het Brabantse carnaval, het Bredase carnaval om precies te zijn. Een beperkt aantal ingewijden ontving een uitnodiging voor een persoonlijke ontmoeting met de uitvoerende artiesten, de Spritztaler Sängerknabn.

Ik geef toe dat er nogal wat overredingskracht voor nodig was om de uitnodiging aan te nemen. Maar naast het feit dat ik enorm nieuwsgierig was, was het ook een fijne gelegenheid om het pikante Tiroler jurkje weer eens uit de kast te trekken.

Zo kwam het dat ik afgelopen week geblinddoekt naar een geheime locatie werd gebracht. Eenmaal binnen bleken kosten nog moeite gespaard om de perfecte sfeer weg te zetten. Zelfs aan de bedompte carnavals-kroeg-lucht was gedacht want het zaaltje bleek te klein, of de opkomst was te hoog. Het was er in ieder geval zo krankzinnig heet dat het polyester jurkje al snel rond mijn lichaam plakte.

Behalve deze kleine klimatologische tegenslag verliep de avond verder prima. Onder culinaire begeleiding van een paar fusten bier en oneindig veel bratwursten werden eerst Günther und Diethelm aan ons voorgesteld, waarna het podium werd overgedragen aan de Spritztaler Sängerknabn. Terwijl de gasten in de zaal het kookpunt bereikten, gaven de Duitse koorknapen een weergaloze live performance weg met op de achtergrond beelden van de bijbehorende videoclip. Daarmee was de niet-officiele lancering een feit, en kon er ongestoord nagepraat worden over waar we zojuist getuige van waren geweest. Alle aanwezigen waren het er over eens; de combinatie van poëtische tekst en de muzikale compositie maken het stuk tot een ware carnavalsopera.

Ondergetekende maakte het ondertussen kein wurst mehr aus. Met twee van het vet druipende exemplaren in haar oren, en sauerkraut dat verdacht veel leek op extensions in heur uitgedroogde vaal blonde haar, heeft ze zich kostelijk vermaakt. Laat die Klûntocht maar komen, zij zijn er klaar voor!

Babs Verstrepen